Мощни акумулаторни винтоверти – купете изгодно от e-shop-bg.eu

5
240
Добави коментар
Eshopbg
Eshopbg

Акумулаторните винтоверти са практични помощници при завинтване и пробиване. Става въпрос за най-широко разпространения акумулаторен инструмент. Акумулаторният винтоверт или още акумулаторната бормашина са изключително универсални инструменти за използване в дома, в работилницата или от професионалните заняитчии. Всички акумулаторни винтоверти имат предимството, че могат да работят в трудно достъпни места, където не са лимитирани от захранващата електрическа мрежа. Професионалните акумулаторни винтоверти могат да бъдат дооборудвани с редица приспособления и наставки, които улесняват работатата.

Акумулаторните винтоверти са моторно задвижвани подобни на бормашините инструменти, служещи основно за завинтване, развинтване и пробиване. Много често инструментите са оборудвани с предпазен тресчотков съединител, настроен на определен въртящ момент. Съединителят прекъсва предаването на въртящия момент от шпиндела към патронника при достигането на настроената стойност, а моторът продължава да се върти. Така се постига еднакво затягане на винтове в материала. С регулируем дълбочинен ограничител винтовете с конусна глава могат да се завъртят на еднаква дълбочина в материала.

Акумулаторните винтоверти са инструменти, с които може да се извършва завинтване и пробиване независимо от захранването на електрическата мрежа.

 

Съществуват три основни разновидности винтоверти:

Акумулаторна отвертка
Акумулаторен винтоверт
Акумулаторен ударно-пробивен винтоверт

Акумулаторната отвертка служи главно за завинтване и развинтване на болтове и винтове. Не е пригодена за пробивни работи. Най-често няма патронник а шпинделът и завършва с вътрешен шестостен ¼”. 

Акумулаторните винтоверти са основния представител от тази група. С тях може да завинтвате и пробивате. Най-често имат тресчотков механизъм за завинтването, както и две скорости на въртене-ниска за завинтване и висока за пробиване. Задължително разполагат с реверсиране на посоката.

Акумулаторните ударно-пробивни винтоверти имат допълнително механизъм осигуряващ равномерно и бързо ударно въздействие в аксиална посока от свредлото към материала. Това е особено необходимо при пробиването на твърди и крехки материали като тухла и камък.

Предимствата на акумулаторния винтоверт

• Неограничена гъвкавост

• Неограничени възможности за приложение

• Независимост от електричество

• Ефективна работа

• Всеки може да работи с него

• Най-съвременни технологии

• Лек / удобен

• Лесна поддръжка

Недостатъците на акумулаторния винтоверт

• Ограничен срок на експлоатация (само с една батерия)

• Висока покупна цена

• Професионалните модели са доста скъпи

Първообразът на винтоверта е електрическата ръчна бормашина, затова ще се върнем назад във времето за да разберем какво е нейното развитие, кой разработва бормашините, какви нововъведения са направени, така че да се стигне до добре познатия ни съвременен акумулаторен винтоверт.

1867 г., Емил Фейн заедно с брат си откриват своята работилница за електрически и физически апарати. Седалището им се намира в Швабия, Германия. Наричат дружеството C. & E. Fein, което съществува и днес.

1873 в е създадена фирма ATLAS COPCO, която произвежда инструменти за железопътната индустрия. 

1886 г. се появява един добре познат мъж, на име Роберт Бош, който открива работилница за фина механика и електротехниката в Щутгарт. В тази работилница през 1895 г. се появява първата бормашина с електрическо задвижване.

1895г почти по същото време фирмата AEG също произвежда електрическа пробивна машина, Няколко години по-късно те изработват мобилна пробивна машина в солиден метален корпус. Тази се превръща в бестселър сред инструментите.

1906 г фирма Файн вече произвежда 100000-та бормашина. По този начин те постепенно стават един от водещите специалисти в производството на електроинструменти.

1908 AEG създават първата бормашина с формата на пистолетна ръкохватка, а през 1912 първата бормашина с регулиране на скоростта.

1910 Fein разработват технологията за преобразуване на въртящото движение на двигателя в ударно постъпателно движение на инструмента.

1915 г. е създадена компанията „Makita Electric“ в Япония.

1917 компанията Black & Decker патентова пистолетната ръкохватка на бормашината, която съдържа пусков механизъм. Това нововъведение е познато дори и в днешните винтоверти.

1936 AEG представят електромотор с двойна изолация.

1950 г. се продава 1000000-ната бормашана, направена от Black & Decker.

1954 ATLAS COPCO произвеждат първата бормашина, работеща с сгъстен въздух.

1956 г. С. и Е. Фейн патентоваха пластмасовия корпус.

1961 г. AEG започват серийно производство на професионални ударни бормашини.

1969 г. METABO представят автоматичното управление на електрониката.

1969 г. Makita пуска на пазара бормашина, която се захранва от батерии.

1989 г. Makita представя нови винтоверти с никел-хибридна батерия

2003 г. акумулаторната отвертка на Bosch се превръща в най-продаваното устройство, което съдържа литиево-йонна технология.

2008 г. Bosch пусна на пазара инструмента „UNEO“, който може да пробива, завинтва и чука.

Винтовертът е много подобен по форма и конструкция на класическата бормашина. Днес повечето винтоверти имат доказаната и удобна пистолетна форма. В корпуса на винтоверта са разположени електрическия мотор, който предава въртящото движение към планетен редуктор. Планетният редуктор намалява оборотите на мотора. Планетният редуктор, посредством шпиндел е свързан с патронника на винтоверта. Най-често между патронника и шпиндела е монтиран тресчотков съединител, ограничаващ въртящия момент. Днес повечето винтоверти са оборудвани с дву- или три-степенна скоростна кутия за регулиране на работните обороти и въртящ момент. 

В пистолетната ръкохватка на винтоверта са разположени бутона за старт, и превключвателя на посоката на въртене. В ръкохватката е разположена и акумулаторната батерия.

Някои производители предлагат в корпуса и място за съхранение на един или два бита.

Винтовертите с голям въртящ момент са оборудвани и с втора допълнителна ръкохватка.

Съвременният акумулаторен винтоверт е братовчед на електрическата бормашина, основната разлика е отсъствието на захранващ кабел. Захранването се осигурява от вградена или сменяема акумулаторна батерия.

Акумулаторният винтоверт принадлежи към неизменните помощници на всеки домашен майстор или професионален работник. Именно и затова изборът на подходящ акумулаторен винтоверт е доста сложна задача, тъй като при финалния избор ще се сблъскате с множество параметри, в които не всеки може да се ориентира.

Основни стъпки и параметри при избора на акумулаторен винтоверт:

При закупуването на акумулаторен винтоверт трябва да се вземе под внимание не само акумулатора, който всъщност представлява половината от този инструмент. Има и много други неща, които са важни като мотор, патронник, ударна функция и други. В тази област не може да се препоръча универсален продукт, с който ще изпълните всички работни задачи в най-високо качество. Представяме ви преглед на най-основните части на акумулаторния винтоверт, от които да си получите цялостна ясна представа за вашия бъдещ ръчен акумулаторен инструмент.

Тип винтоверт

Преди да започнем разбор на акумулаторните винтоверти да отбележим на кратко какво могат да ви предложат отделните инструменти. Независимо, че на пръв поглед разликата между акумулаторната отвертка и акумулаторният винтоверт са минимални, то обратното е истината и изборът на правилния инструмент за вашите задачи е усложнен. Предлагаме ви кратък обзор за възможностите на винтовертите и акумулаторните отвертки.

Акумулаторни винтоверти

Акумулаторните винтоверти са подходящи за пробиване на метал и дърво. С някои модели, които притежават функцията ударно пробиване може да се пробива и зидария. Акумулаторните клетки не могат да доставят толкова енергия колкото може да предостави електрическата мрежа от контакта на класическата бормашина. Затова и пробиването на зидария с акумулаторен винтоверт често може да е проблем и затова не се препоръчва за тази дейност.

Подобна е и ситуацията когато използвате акумулаторния винтоверт само за завинтване. В този случай е по-добре да разполагате с акумулаторна отвертка. Поради своята универсалност вместо да наричаме тези машини акумулаторни бормашини ги наричаме акумулаторни винтоверти. Границата между тези машини е много тънка и размита.

Акумулаторни отвертки

Акумулаторните отвертки са по-евтини и не толкова многостранни като акумулаторните винтоверти, но в много случаи са пък по-практични. Ако планувате да използвате инструмента само за завинтване, то акумулаторната отвертка е правилният избор. Поради конструкцията (малки размери и ниско тегло) боравенето с тези акумулаторни отвертки е много по-удобно отколкото различните видове акумулаторни винтоверти. Акумулаторните отвертки са особено подходящи за домакинството, където се използват за сглобяване на мебели или пък в заводите, където се завинтват множество еднакви винтове с малки размери.

Ударен акумулаторен винтоверт

Независимо, че някои по добри модели акумулаторни винтоверти предлагат функцията ударно пробиване, то в много случаи е по-добре да се избере електрическа ударна бормашина или перфоратор. При тези машини не става въпрос за друга разновидност акумулаторен винтоверт а по скоро за добавяне на ударен механизъм към основния вид инструмент. Тук трябва да изясним, че този тип ударен акумулаторен винтоверт в никакъв случай не може да се използва за пробиване на бетон.

Конструкция на винтоверта

Когато разглеждате конструкцията на акумулаторния винтоверт обърнете внимание на теглото на машината и прецизната изработка на дръжката. Трябва да се подчертае ергономичната форма, прилягаща добре в ръката. Обикновено дръжките се изработват от двукомпонентни материали – твърда пластмаса, осигуряваща здравината и мек материал, осигуряващ гасенето на неприятните вибрации. Относно споменатото тегло, то е ясно, че колкото е по-ниско теглото, толкова по лесна е манипулацията с акумулаторния винтоверт. Стандартното средно тегло на акумулаторния винтоверт за ваша представа е около 1,7 кг. До тук това беше за загрявка. Сега да разгледаме отделните части на машината.

Тип на мотора

Дори и това да не е най-основния параметър на винтоверта, то много клиенти ще се интересуват от устройството на мотора на акумулаторния винтоверт. Вярно е че мощността на мотора е това, което до определено ниво осигурява практическите възможности на инструмента. В тази насока може да срещнете два вида мотори:

Стандартни мотори с ротор статор и колектор
Мотори безчеткови

Ако сте решил да изберете иновативната модерна технология, то тогава ще закупите акумулаторен винтоверт с безчетков мотор, които в много аспекти побеждават стандартните мотори.

Стандартните класически мотори се състоят от статор – постоянни магнити, а на ротора са навити намотки. За създаване на магнитно поле напрежението към ротора се подава през въгленови четки, които контактуват с колектора. При въртенето на ротора, тези четки се употребяват Тези части представляват слабо място за възникването на различни видове повреди.

Предимство на класическите електромотори е нисата цена.

Безчетковите мотори се използват по скоро в средните и високите серии акумулаторни винтоверти.

Принципът на работа на този тип мотори е в това, че на ротора са разположени постоянните магнити а на статора са разположени електромагнитите. Управляваща електроника регулира въртенето на магнитните полета. Истина е, че за тези мотори ще платите повече. Но това ще ви се изплати защото ще сте собственик на модерна машина с по-ниски експлоатационни разходи.

Акумулатори за винтоверти

Акумулаторът при винтовертите не само че е основна, но и най-важната част на машината. Става въпрос за източника на енергия, без който инструментът не би работил. Акумулаторът има голям дял и на цената на инструмента. При избора на подходящ винтоверт трябва да обърнете внимание на три основни параметъра на акумулатора:

Тип
Работно напрежение
Капацитет

Съществуват три главни типа акумулаторни батерии:

Ni-Cd – по-стар модел, който вече може да срещнете рядко. Въпреки, че можеше да ги разреждате до край, техният основен недостатък е ниският капацитет и свързания с това нисък експлоатационен живот.
Ni-Mh акумулатор – стандарт при акумулаторните инструменти. При него капацитетът вече е двоен, но пък от друга страна има определен недостатък – ниското напрежение.
Li-on акумулатор – най-модерният тип, който отстранява всички недостатъци на предходните модели. Това е добра инвестиция поради ниското тегло, голямата мощност и капацитет и на практика експлоатация без поддръжка. При тези акумулатори не трябва да се притеснявате ако не използвате често инструмента. Състоянието на покой не им вреди.

Не зависимо кой тип акумулатор изберете, имайте предвид, че за удобна и непрекъсната работа са ви необходими минимално 2 бр. С единият пробивате, а другият се зарежда. 

Работно напрежение на акумулатора. Това е друг параметър на акумулатора, свързан с удобството и комфорта на работа. Напрежение на акумулаторите е посочено в волтове – V. Ако прегледате офертата на акумулаторните винтоверти ще установите, че с увеличаване на напрежение расте и цената на инструмента, но отбележете че нараства и неговата мощност. Напрежението на акумулаторните батерии е от 3,6 до 36 V. Като най-често използваните са: 10,8V, 14,4V и 18 V. Забелязвате, че номиналното напрежение на акумулаторите е кратно на 3,6, което е напрежението на 1 акумулаторна клетка. За домашни работи и за натоварване до средно е достатъчен акумулатор с напрежение до 14,4 V. В мощността на такъв винтоверт ще се убедите ако при стартиране се опитате да спрете въртенето на патронника. 

Капацитет на акумулатора. Колкото по-голям е капацитетът, толкова по-дълго ще работите с винтоверта с едно зареждане. Развитието на технологията е изключително бързо и ако до преди 2 години стандартният капацитет беше 1,5 Ah, а най-големия капацитет на батериите достигаше 3 Ah, то днес за стандартен се приема този с 2,5 Ah, а на пазара вече се предлагат и 6 Ah батерии.

Зарядно устройство

Зарядното е неразделна час към акумулатора. Може да изберете между два типа – стандартно и бързозареждащо устройство. Стандартното зарядно устройство зарежда акумулаторите за около 2 до 4 часа, докато бързо зареждащите се справят за 1 час, а понякога и по-бързо. Времето на зареждане зависи разбира се от цялостния капацитет на акумулатора и от типа на зарядното. Зарядните имат диоди, показващи процеса на зареждане и състоянието на батерията.

Обороти и задаване на въртящия момент.

При избора на акумулаторен винтоверт обърнете внимание на възможността за превключване на оборотите и задаването на въртящия момент. Става въпрос за параметри, които влияят върху скоростта, удобството и прецизността на рабата. 

От гледна точка на скоростите има три типа винтоверти – едно скоростни, дву скоростни и много скоростни. При едно скоростните разполагате с една скорост за завинтване и пробиване, при дву скоростните – ниската скорост е за завинтване а бързата за пробиване. Много скоростните винтоверти са за професионална употреба.

Скоростта на оборотите може още да регулирате с плавно натискането на пусковия бутон. Едно скоростните винтоверти са до около 500 оборота за минута а дву скоростните до 1800 min-1.

За регулирането на въртящия момент обикновено имате няколко степени. Ако искате надежден инструмент изберете такъв, който разполага с повече степени за задаване на въртящия момент – например 20. 

При завинтване използвайте по-ниски обороти за да не се предизвика скъсване на винта.

Ориентировъчни стойности на въртящия момент.

За меки материали и винтове до 10 мм – 20 до 55 Nm.
За твърди материали и винтове до 10 мм – над 55Nm.

Ударно пробиване с винтоверт

Това е параметър, отнасящ се главно за пробиването. Винтовертите с функция ударно пробиване се използват за пробиване на зидария или камък. И все пак отбележете, че винтоверт с ударно пробиване не може да замени мощната бормашина с удар или перфоратора. 

Патронник на винтоверта

Важен елемент на винтоверта, в който се закрепват битове, свредла или други консумативи . При модерните винтоверти вече няма да срещнете класически патронник, който се затяга с ключ. Модерните патронници работят на съвсем друг принцип – бързозатягащи патронници. Достатъчно е да задържите с ръка патронника и с ниски обороти на машината да затегнете или разхлабите инструмента. При някои модели патронникът е с регулация и може да го затегнете и при не въртящ се шпиндел. Стандартната големина на патронника е до 10мм диаметър на захващане. При по-мощните винтоверти може да захващате работни инструменти в диапазона от 1 до 13 мм.

Окомплектовка на винтоверта

Винтовертите на различни производители съдържат на практика еднакви основни функции. Допълнителните функции са специфични за всеки производител. Това, което може да използвате най-често от допълнителните функции е:

LED осветление – в предната част на винтоверта е разположена малка LED лампа осветяваща работната зона в момента, в който натиснете пусовия бутон.

Ремък за закачане – при по-малките винтоверти, това е удобно допълнение, което може да използвате за закачане на инструмента в близост до работната зона.

Магазин за битове – помагало, което ви осигурява винаги под ръка един или два бита, разположени директно в корпуса на инструмента.

Куфар за инструменти – освен за инструмента, акумулаторите и зарядното в него може да съхранявате, битове, държачи за битове, свредла и други консумативи.

Цени на акумулаторни винтоверти

Цената на винтоверта е функция на марката на инструмента, неговата мощност, капацитета на акумулатора, гаранцията и предназначението на винтоверта. Евтини модели може да закупите от 50 лева, а скъпите модели стигат и до 1500 лв. Това са две екстремно различни стойности, но тази разлика си има и своята обосновка. Най-голям дял на цената на винтоверта оказва типа и капацитета на акумулаторната батерия. 

BOSCH е един от световните в производството на електроинструменти. Тяхната водеща позиция е свързана с многобройните иновации, патенти и рационализации. Bosch има и няколко патенти издадени за усъвършенстваните акумулаторни винтоверти. Последните модели винтоверти BOSCH се считат за едни от най-съвременните и високо ценени от професионалистите. 

Основни технически предимства на винтоверти BOSCH

Подобрени характеристиките на литиево-йонните батерии. Акумулаторът не се разрежда а мемори ефекта е практически победен.
Специална електронна система за защита на батерията удължава максималния срок на експлоатация на литиево-йонния акумулатор.
Електрониката за регулиране честотата на въртене и регулируем стартов режим.
Усъвършенстван и бързозатягащ патронник за винтоверти Bosch.
Светлинен диод за осветяване на работната зона.
Тристепенният индикатор за нивото на зареждане.
Безчетков мотор за голяма експлоатационна продължителност.
Електронната защита на мотора предпазва мотора от претоварване.
Иновационни CoolPack акумулатори с оптимално излъчване на топлина. Удължава експлоатацията.
Практична халка за колан или стълба.
Спирачка на мотора за прецизна работа при серийно завинтване.

Избирайки винтоверти от BOSCH се докосвате до технологии от бъдещето.

Винтовете са незаменими при домашните ремонти или при направата и сглобяването на мебели Но за да ги завъртите в дърво, метал или бетонна стена, имате нужда от правилния инструмент. Най-лесният начин да завъртите винтове е чрез акумулаторен винтоверт. Той ви спестява време и енергия при работа. За да се гарантира, че винтовете са завъртени право и здраво и без инциденти или наранявания, трябва да се вземат под внимание няколко правила.

• Уверете се, че сте поставили точния бит, който пасва към винта. В противен случай може да се изплъзне, докато завинтвате, и да направите върху детайла грозни драскотини и наранявания.

• Акумулаторния винтоверт трябва да е добре захванат в ръката ви, за да се осигури безопасност и прецизност при работа.

• Поставете бита направо върху винта и приложете достатъчно голям натиск, за да не се изплъзне от главата на винта или да се завие на криво.

• Чрез регулиране на въртящия момент се гарантира, че главата на винтовете, ще влезе до повърхността на материала, без да се вкопава навътре. Това е важно особено при порести или меки материали, които трябва същевременно да се завинтват внимателно и бавно.

• Винаги използвайте подходящите винтове за определения материал. Ако искате да свържете дървени части, имате нужда от различен винт, отколкото при металните части. За завинтване в бетон, в предварително пробити отвори са ви необходими дюбели освен винтовете. 

• За по-лесно завинтване в някои материали е необходимо да направите предварителен отвор. Пробийте отвора толкова дълбоко, че и винтът да влезе напълно. Ако е необходимо, използвайте дълбочинен ограничител. Когато издърпвате, свредлото оставете винтоверта да работи с ниска скорост.

• При пробиване в бетон отстранете праха от отвора. Дюбелът трябва да влезе свободно. След това винтът трябва да бъде завинтен в дюбела, така че главата на винта да излиза достатъчно далеч от стената, за да се закачи картината или етажерката.

• При завинтване в метал, отворите обикновено трябва да бъдат предварително пробити. При съединяване на метал се използват най-вече болтове и гайки. Винтовете за метал се използват при малки дебелини.

При пробиване в метал използвайте предварително означен център или центриращо свредло.

Какви са основните консумативи за завинтване и пробиване

Битове
Държачи за битове
Накрайници
Вложки
Дълбочинни ограничители
Свредла за метал, камък, тухла, универсални свредла
Метчици резбови
Накрайници за шлифоване с опашка
Зенкери
Дискови или чашковидни четки 
Пластинчати шлифовъчни ролки
Дорници с дискове за полиране

Изберете винтоверт от e-shop-bg.eu. Ако ви трябва съвет позвънете или напишете.

Съдържание: