„Есетере България“ разширява производството на етерични масла

1
88
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Снимка: “ 24 часа“, Посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин и генералният директор на “Есетере България” Пламен Николов

Нова линия за дестилиране на етерично масло от лавандула ще заработи това лято в една от най-големите дестилерии у нас – “Есетере България” в Добрич. Това съобщи генералният директор на компанията у нас Пламен Николов по време на официалната визита на посланика на САЩ у нас, пише „24 часа“.

Ерик Рубин се запозна с новата модерна дестилационна техника на компанията и с интересни факти за произвежданите масла. “Възхитен съм от работата на тези млади хора. А най-важното е, че тази фабрика дава възможност за много добри работни места за Добрич, както и за добър доход на семействата от региона”, заяви дипломатът.

“Есетере България” е локален партньор на фондацията на doTERRA Healing Hands Foundation и налага нови стандарти в производството на етерични масла. Компанията старира производство през 2015 г., преработвайки само лавандула. В рамките на няколко години производството е разширено и се откриват нови работни места, като в същото време се подава ръка за бизнес и на местните селскостопански производители.

“Есетере България” е най-голямата американска инвестиция в региона на Добрич. Само в почти завършената втора дестилерия, която ще заработи през сезон 2019-а и ще осигури нови 100 работни места, са вложени 4,2 млн. лв. 12 млн. лв. е общата стойност на инвестицията до момента. Производствената база работи в непрекъснат целогодишен режим, като екипът, използваните технологии и цялата инсталация са изцяло български. Там работят 6 различни технологични линии. Стотици фермери имат дългосрочни договори за лавандула, маточина, бял равнец, чубрица и други култури. До момента над 4 млн. кг етерични масла са изнесени от дестилерията.

“Внасяме тамян като суровина от Африканския рог, който изваряваме тук и се изнася за компанията майка. Говорим за десетки хиляди килограми масло от тамян. Това ни гарантира целогодишно натоварване на мощностите. Плановете на компанията предвиждат изграждане на линия за екстракция. Отпадъкът от тамян съдържа вещества, към които имаме интерес, но те се добиват само чрез екстракция. Ще се наложи най-вероятно да се направи и такава линия. Предстои да бъде открита малка дестилерия в Казанлък само за розово масло”, обясни Пламен Николов. Той допълни, че се изварява и градинска чубрица, което се оказало голям хит.

“От вносните суровини изваряваме 3 сорта тамян, който доставяме от Сомалия, Етиопия и Судан. От Етиопия внасяме и смирна. Най-вероятно ще добавим и един особен сорт кора от бреза от Северна Америка. Правим експерименти от сандалово дърво. Добавили сме много масла към портфолиото си и внасяме суровини от екзотични места”, каза още Николов.

През 2018 г. “Есетере България” получи отличителен знак “Аз гарантирам щастливо детство” на Държавната агенция за закрила на детето. Фирмата дарява средства за устойчиви социални проекти в община Добрич. До момента 350 000 лв. са били дарени в региона.

“Планираните за 2019 г. средства за социални инициативи и проекти ще надхвърлят 150 хил. лв.”, сподели директорът на компанията. Значителна част от парите ще бъдат за 4-те центъра за настаняване от семеен тип в Добрич и още няколко по-малки проекта. Компанията помага приоритетно на деца, останали без родителска грижа, и възрастни хора.