Кръстова гора – символ на християнската вяра в Родопите!

11
287
Добави коментар
AzZnam
AzZnam

Кръстова гора (известна още и като Родопската Света гора) е местност с формата на кръст, която се намира на 16 километра от малкото градче Лъки, област Пловдив. Името на гората произлиза от намиращия се до нея връх Кръстов (висок 1413 метра) в планината Родопи.

Местността е особено известна и с изградения манастирски комплекс, състоящ се от църквата ‘Покров на Пресвета Богородица’ (построена 1995 година), църквата ‘Света Тройца’, 12 параклиса построени в чест на апостолите и 120 места за нощувка.

храм ‘Покров на Пресвета Богородица‘Снимка: commons.wikimedia.org Автор: Vislupus (CC BY-SA 4.0)

Легенда гласи, че в края на 15-ти век в султанската съкровищница в Истанбул се съхранявала малка частица от кръста, на който бил разпнат Исус Христос. По заръка на царя, руски пратеници пристигнали с богати дарове и в замяна поискали Светинята. Не осъзнавайки значимостта ѝ, султанът я дал без дори да се замисли. Но когато майка му (предполага се, че била християнка) научила за стореното го посъветвала да си я върне, защото силата и властта му се крепяли на тази свещена частица.

И така до руските пратеници достигнал слухът, че ордите на Джадит Али паша са по следите им, за да върнат частицата. Това било и причината пратениците незабавно да променят маршрута, по-който трябвало да се върнат в Русия (отправили се към централната част на Родопите). Там те предали частицата на българските монаси от Троицкия манастир като възнамерявали да се върнат за нея при първа възможност. Но това така и не се случило, защото турците нападнали и унищожили до основи манастира. Частицата била добре скрита в подземното манастирско скривалище и поради тази причина ордите не я намират.

Днес Светинята е вградена в голям позлатен кръст, намиращ се в храма ‘Покров на Пресвета Богородица’.

Цар Борис III и подполковник Величков подарили на манастирския комплекс 66 килограмов метален кръст (удвоената Христова възраст). На 1-ви май 1939 година той бил поставен и осветен (от свещеник Петър Василев Кошелев) на източното възвишение на връх Кръстов. Легенда гласи, че в края на освещението бял гълъб кацнал върху менчето със светена вода и отвел присъстващите до скрито аязмо* с лековита вода на западното възвишение на върха. През 1956 година (по искане на настоятелството при църквата ‘Рождество Богородично’ в село Борово) на скалата над аязмото, върху част от запазените основи на старата манастирска църква, бил построен параклисът ‘Света Троица’.

аязмо* – в превод от гръцки език означава светена вода. Представлява водоизточник, намиращ се близо до или в храм или манастир.

църквата Света ТроицаСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Reneman (CC BY-SA 3.0)

На 22-ри октомври 1994 година кръстът бил откраднат. След 7 месеца е открит от овчар, пасящ стадото си край гората. Кръстът не бил върнат на мястото си, а поставен в параклиса ‘Света Троица’. На източното възвишение на върха бил поставен нов кръст, тежащ цели 99 килограма!

Снимка: commons.wikimedia.org Автор: Vislupus (CC BY-SA 4.0)

Всяка година на 14 септември* комплексът става притегателен център за хиляди вярващи. Съществува поверие, според което в навечерието на празника небето се отваря и всяка молитва бива чута!

14 септември* – на този ден празнуваме Кръстовден – един от най-големите християнски празници.