Корупцията в Роскосмос е достигнала до космически размери

1
128
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: руски свещеник освещава пилотирана космическа ракета „Союз-ФГ“. Photo credit : NASA/Bill Ingalls 

28 май 2019 г. 16:55 ч.

Светослав Александров. Че корупцията е проблем в космическия сектор на Русия, това не е тайна. Периодично пиша за зле сглобени ракети, работа с евтини и некачествени материали, повдигнати обвинения. Но чак сега става ясно колко много пари са били заделени, за да достигнем звездите, а вместо това са потънали в нечии джобове. Статия по темата от Виктория Логинова-Яковлева бе публикувана днес в редица медии, включително в авторитетни сайтове като Спейсдейли. 

„Милиарди (рубли) се крадат. Милиарди“, подчертава Александър Бастрикин, шеф на СКР (Следствения комитет на Русия). Според неговите думи разследвания се водят „от пет години насам и не им се вижда краят“. 

Последният скандал бе факт през този месец, когато бе оповестено, че Юрий Яскин, директорът на Научно-изследователския институт по космическо приборостроене (НИИ КП), е избягал от Русия в Европа, за да не бъде разкрит по време на инспекция в института като участник в злоупотреба със средства. Яскин се отправил в европейска страна уж за командировка, а след като пристигнал там, подал молба за напускане. НИИ КП участва в разработката на руската навигационна система ГЛОНАСС, която е аналог на американската GPS. 

Корупцията е оказала съществено влияние най-вече върху двата приоритетни проекта на Русия през това десетилетие – ГЛОНАСС и Восточний. Напомням на читателите, че след разпадането на СССР историческият космодрум Байконур, от който в миналото са изстрелвани първите хора в космоса, първите съветски сонди до Луната и първите орбитални станции, остана в Казахстан. Восточний има важно стратегическо значение за руснаците, тъй като благодарение на него се очаква Русия да скъса със зависимостта да изстрелва космическите си ракети от територията на чужда държава. 

Почти всички големи корпорации в сектора, в това число ракетостроителните компании Хруничев и Прогрес, са попаднали под ударите на финансови скандали. Понякога хора са влизали в затвора заради злоупотреба със средства в особено големи размери. Сметната палата на Русия пресмята, че финансовите злоупотреби през 2017-та година възлизат на 760 милиарда рубли.

Разпадането на СССР нанесло тежък удар върху руската космонавтика. Тя била спасена най-вече благодарение на чуждестранните договори. През 90-те години Русия успяла да произведе и да изстреля „Заря“, първия модул на Международната космическа станция. Космическият експерт Виталий Егоров подчертава, че независимо от сериозния икономически колапс на космическата индустрия по това време, в нея все още е имало „изпълнители на много високо професионално ниво“, съответно по-малко инциденти при изстрелванията. 

Парадоксално обаче, качеството на руските космически изделия спаднало след 2000 г., когато икономиката на Русия се стабилизирала и започнали отново да се наливат на пари в космическите проекти. Но вместо космонавтиката да живне, днес публичните средства се крадат, а космическата наука не се развива.

„Днес космическият сектор работи по следния начин: дайте ни пари и ние ще ви изстреляме нещо, ала някой друг ден“, казва Егоров.

Последният непоклатим бастион си остава Международната космическа станция, смята експертът, защото тя играе „политическа роля“ за поддържането на международните отношения.

Анализаторите твърдят, че шефът на Роскосмос Дмитрий Рогозин, който е известен с антизападната си реторика, се мъчи да овладее проблемите на индустрията. Но по думите на Егоров „дори и Супермен не може да се справи с тази лавина от проблеми“. 

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/