Берлускони става евродепутат :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи, шоу, справочник, видео

1
274
Добави коментар

Експремиерът на Италия Силвио Берлускони влиза в Европарламента. Колоритният политик, не толкова отдавна отлъчен, сякаш завинаги, от политическия живот на страната си, пак набира популярност.

Италианският вестник La Repubblica пише, че той е успял да получи подкрепата на 557 хиляди избиратели, което го прави най-популярният  кадидат на партията „Форца Италия“.

Влизането в Европейския парламент означава начало на нов политически подем за 82-годишния политик. Берлускони е известен с ексцентричното си поведение, но стои на по-умерени политически позиции за разлика от италианските евроскептици.

Бившият премиер на Италия заяви, че независимо от хоспитализацията му заради болки в бъбреците, той е в добра форма, предава Ройтерс. Нещо повече – възнамерява отново да участва в политическите събития.

Силвио Берлускони беше осъден на 4 години затвор, но срокът беше намален до 1 година. Поради преклонна възраст той не изтърпя ефективно наказанието, а вършеше обществено-полезна работа в старчески дом. В жалбата си до Европейския съд по правата на човека италианският експремиер заявяваше, че съдебните органи в Италия са нарушили правата му при разглеждането на делото, а забраната да се кандидатира за изборни длъжности, според него, е била излишна.

Преди да се оттегли от поста министър-председател, синьор Силвио беше една от ярките звезди на италианския политически небосклон. При това стилът му, гротескният начин на общуване, дързостта и грубостта му често бяха сравнявани с политическия стил на Доналд Тръмп.

Берлускони поддържаше активни приятелски връзки с руския президент Владимир Путин. Двамата демонстрираха голяма близост, говореха си на „ти“. Италианският експремиер изпрати за юбилея на президента Путин комплект спалньо бельо с щампована знаменателна снимка – Владимир и Силвио, запечатани в момент на приятелско ръкостискане.

Италианският политик стана и най-високопоставеният бивш държавен ръководител, посетил Крим след влизането на полуострова в състава на Руската федерация.

Както отбелязва доц. Николай Топорнин от катедрата по европейско право в Московския държавен институт по международни отношения (МГИМО), историите, в които е замесен Берлускони, биха могли „да сложат кръст на кариерата на който и да било европейски политик“, но експремиерът на Италия е особен случай. „Той все така се ползва с авторитет пред значителна част от населението“, отбелязва експертът.

Като се вземе предвид популярността му, Берлускони би могъл да бъде – колкото и да е странно – приемлива фигура за Европарламента. Своеобразните маниери и демонстрираният популизъм не пречат на бившия италиански министър-председател да бъде опитен политически „апаратчик“, който може да играе по правилата на Брюксел. Според финансовия аналитик Валентин ван Нювенхаузен, цитиран от тв канала CNBC, на фона на по-радикалните популисти Берлускони изглежда като „сила на стабилността“.

Трябва да се отбележи, че Италия стана една от страните, в които евроскептиците спечелиха победа в изборите за Европейски парламент. Първо място там зае партията на националистите „Северна лига“, водена от заместник-премиера Матео Салвини, с около 30% от гласовете на избирателите. В предишните избори през 2014 г. партията беше спечелила пет пъти по-малко гласове. На второ място излязоха социалдемократите, а на трето – коалиционните партньори на „Северна лига“ от леворадикалното движение „Пет звезди“.

Партията на Салвини има голямо значение за националистите в Европа, които според резултатите от гласуването в неделя съществено засилиха представителството си в Европарламента. Именно „Северна лига“ в момента е единствената подчертано деснорадикална партия в Европа, която е начело на управлението на страната си.