Юнкер не изключва жена да оглави Еврокомисията :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи,…

1
194
Добави коментар

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер не изключва възможността на неговия пост да дойде жена. Той също така се засъпва за увеличаване броя на жените на ръководни постове в изпълнителната власт на Евросъюза, съобщава БГНЕС. Днес Юнкер беше в Словения, където даде пресконференция.

„Вижте, аз не влизам в състава на следващата Еврокомисия, поради което не ме е грижа за нейния състав, но бих искал там да има повече жени“, каза той.

По думите на Юнкер, когато той формирал сегашната Еврокомисия, в списъка с предложените кандидатури имало само една жена. Той успял да увеличи техния брой до 9. „Защото 60% от завършващите университетите са жени. Никога не бих изключил, че жена може да оглави Еврокомисията, но това не е коментар за незабавни действия“, каза той.

Мандатът на ЕК под ръководството на Юнкер ще приключи в края на октомври. Имената на наследниците на позициите на председателя на ЕК и на висшия представител за външната политика трябва да бъдат съгласувани от лидерите на срещата на върха на ЕС на 20-21 юни, след което те се представят за одобрение от Европейския парламент.

Сред забележимите кандидати от европейските партии, участвали в изборите за Европейски парламент, има две жени: Маргрета Вестагер, номинирана от либералите и подкрепена от привърженици на френския президент, както и лидерът на европейските Зелени в ЕП Ска Келер. Въпреки това, Манфред Вебер, лидерът на най-голямата дясноцентристка фракция в Европейския парламент, се смята за най-вероятния кандидат за поста на ръководител на Европейската комисия.