Американската космическа мисия Джуно засне мистериозно тъмно петно на Юпитер!

1
129
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимката на мистериозното тъмно петно, заснета от американската мисия „Джуно“ на 29-ти май. Image Credits: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Gerald Eichstädt/Seán Doran

15 юни 2019 г. 23:40 ч.

Светослав Александров. Великият научнофантастичен писател Артър Кларк правилно е описал Юпитер в своята книга „Една одисея в космоса през 2001-та година“ като чудовищна планета.

Юпитер е петата подред планета в нашата Слънчева система. В сравнение със Слънцето тя може да се възприеме като джудже – масата ѝ е една хилядна от тази на звездата ни. Но в сравнение със Земята масата на Юпитер е 317.8 пъти по-голяма – т.е. за нашите мащаби това е същински гигант! Съответно юпитерианските метеорологични явления са колосални – в някои от мощните вихрушки биха могли да се поберат цели планети с размерите на нашия дом. 

Горната снимка бе заснета на 29-ти май 2019 г. от американската космическа мисия „Джуно“ и тя показва мистериозно тъмно петно в юпитерианската атмосфера. 

Към момента на заснемането на изображението „Джуно“ провеждаше своето 20-то научно облитане на Юпитер. Разстоянието между горните облачни слоеве и космическия апарат възлизаше на 14 800 километра. Изображението е обработено допълнително с графичен софтуер от двама космически ентусиасти.

Тъмното петно представлява странна въздушна вихрушка. Околните области притежават светли облаци, намиращи се на голяма височина, което ги прави ясно осветени от слънчевите лъчи.

Напомням на читателите, че американската космическа мисия „Джуно“ пристигна в орбита около Юпитер през юли 2016-та година и от тогава до сега работи без проблем. Ръководството на проекта очаква автоматичната междупланетна станция да продължи да изучава газовия гигант поне до юли 2021-ва година.

Всички сурови изображения, заснемани от камерата JunoCam на борда на „Джуно“, са достъпни на този уеб адрес: https://www.missionjuno.swri.edu/junocam/processing

За повече информация: НАСА

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/