Принципи на обзавеждане на детската стая

2
169
Добави коментар
seoslav
seoslav

Основното правило е помещението да бъде безопасно и удобно за децата

Интериорът на детските стаи не се ръководи от строги правила, но основните принципи са свързани с осигуряване на безопасност и удобства за малките членове на семейството. Същевременно пространството, с което разполагаме, е най-важният ориентир, когато обмисляме как да го използваме максимално икономично.

Ключови детайли:

Свободна зона за игри; Съобразяване с развитието на детето; Възможност за самостоятелност и създаване на добри навици.

В началото трябва да се насочим към избора на легло. Едни от най-подходящите варианти са двуетажните легла, особено когато момченцата и/или момиченцата трябва да делят една стая. Те са ценни, защото са компактни и спестяват от площта, а и могат да бъдат пригодени и като място за учене.

Основните съвети при покупката на тези модели са свързани с размерите им – те трябва да са достатъчно големи, за да не се налага да бъдат сменяни често. Следващата стъпка е да обърнем внимание на стабилността им. Здравината е изключително съществен елемент тук. Имайте предвид, че двуетажните легла винаги се превръщат и в арена на игри, не само за спане.

Долната част на двуетажните легла трябва да е достатъчно висока, за да може да седне детето спокойно и да не удря главата си.

Препоръчително е те да бъдат изработени от природни суровини, така че да гарантират не само издръжливост, но и спокойна атмосфера за детето. Ако е направено от метал, трябва да следим за по-заоблени ъгли, без стърчащи и опасни болтове, както и деликатен начин на закрепване.

Борът, дъбът и букът са особено подходящи като материал. ПДЧ леглата са по-изгодни като цена, но може да съдържат вредни съставки, които са рискови за здравето на децата.

Стълбата, водеща към втория етаж, трябва да е така поставена и с такъв наклон, че да не създава притеснения и потенциал за инциденти.

Като задължителни мебели в детската стая се считат още скринът, малкият гардероб за необходимите дрешки, както и бюрото, което ще помага на детето да заляга над уроците. Останалото са дребни допълнения, сред които кошове за играчки, етажерки и принадлежности за рисуване.

Декорирайте със забавни стикери и тапети, пъстър килим, пердета в тон и рамки със снимки. Ако има опция, бихте могли да предвидите място също за меки пуфове, пързалка или люлка, което ще създаде още по-предразполагаща обстановка за веселба на малчуганите. Стимулирайте ги да почистват и подреждат нещата си, за да ценят собственото си пространство и да свикват с основните си задължения у дома.