Живот на Марс? Марсоходът Кюриосити откри голямо количество метан тази седмица!

1
117
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка, заснета от марсохода „Кюриосити“ на 22-ри юни 2019 г. Photo credit : NASA/JPL-Caltech

23 юни 2019 г. 08:30 ч.

Светослав Александров. Има ли живот на Марс? Това е въпрос, който вълнува учените от десетилетия. Възможно е изследователите да са открили едно от най-силните доказателства до този момент в подкрепата на хипотезата, че под повърхността на Марс има живи организми. 

Според информация, разпространена от Ню Йорк Таймс, тази седмица съвременният марсоход на НАСА „Кюриосити“ е открил неочаквано големи количества метан в атмосферата на Марс. Това се е случило в сряда, като данните са пристигнали на Земята в четвъртък. В петък учените са били изключително развълнувани и са прекратили изпълнението на предварително начертаните планове за уикенда, за да се фокусират върху по-нататъшните измервания относно метана. 

Ако откритието се потвърди, това ще е голяма новина. Метанът (CH4) представлява органична молекула, често срещаща се в земната атмосфера. На Земята повече от 90% от количеството метан се образува от живи организми. В случай че на Марс има живот, възможно е да става въпрос за микроорганизми. На Земята такива има например в региона на Уитуотърсранд, Южна Африка, на 2-3 километра под земната повърхност. Изследователите теоретизират, че подобни микроорганизми живеят, или са живели, под замръзналата марсианска почва (източник: ЕКА). 

Но метанът, дори и да е вълнуващо доказателство за живот на Марс, все пак представлява само косвено доказателство. Защото той може да се е получил не само по биологичен път, но има и геологични механизми за неговото образуване. Може, например, да се е получил при окислението на желязото – на Земята такива процеси протичат в горещите извори или в активните вулкани. Съществува вариант също така под повърхността на Марс да има „джобове“ от метан, образуван още в древни времена по биологичен или небиологичен път и чак сега той да се освобождава в атмосферата.

Тепърва очакваме допълнителните измервания от марсохода „Кюриосити“, резултатите от които ще пристигнат най-рано в понеделник. Освен това в орбита около Марс работи най-новата изследователска мисия „ЕкзоМарс – Трейс Газ Орбитър“, създадена от Европейската космическа агенция (ЕКА) и Русия. На борда й има чувствителни прибори, които би следвало да са в състояние да потвърдят или отхвърлят наличието на метан в атмосферата на Червената планета. 

Но вероятно категоричен отговор на въпроса дали на Марс наистина има живот или не ще получим чак след известно време, когато се убедим, че на Марс наистина има микроби. До момента, в който живите организми не бъдат открити и не бъдат изследвани директно от наземните инструменти, ще разчитаме само на косвени доказателства. А те все още не са достатъчни. 

Тук бих искал да напомня думите на сръбския изследовател Милан Чиркович, който твърди, че откритието на извънземен живот ще бъде поетапен процес, а не рязък момент на „еврика“. Макар че училищното образование акцентира върху велики личности, събития и ключови моменти, това подвежда хората да мислят, че прогресът става на скокове. В реалността научните открития се изявяват бавно и поетапно, отколкото да има ясни и категорични откровения. Няма причина да очакваме, че изясняването на въпроса за извънземния живот ще протече по по-различен начин от стандартния научен процес. Редица изследвания ще бъдат направени, те ще бъдат обсъдени, хипотези ще бъдат формулирани, за да бъдат по-нататък потвърждавани или отхвърляни, за да се стигне в един момент до консенсус. 

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/