Американският космически телескоп Тес отбеляза една година работа в космоса

1
135
Добави коментар
redbul80
redbul80

Илюстрация от художник: планетата HD 21749c, първата планета с размера на Земята, открита от „Тес“, както и планетата HD 21749b, която не е скалиста и е по-малка от Нептун. Image credit : Carnegie Institution of Science/Robin Dienel

29 юли 2019 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Космическият телескоп на НАСА „Тес“ бе изстрелян на 18-ти април 2018-та година посредством ракетата на СпейсЕкс „Фолкън 9“. През месец юли 2018-та той започна своята основна научна мисия. Днес, година по-късно, равносметката е следната: телескопът е открил общо 21 извънслънчеви планети и е събрал данни още за свръхнови, черни дупки и други астрономически явления. 

На 18-ти юли „Тес“ приключи с картографирането на южните съзвездия, след което насочи камерите си към северните. Когато и техните наблюдения приключат през 2020-та година, телескопът ще е картографирал около три четвърти от небето.

Напомням на читателите, че „Тес“ търси извънслънчеви планети на базата на т.нар. пасажен метод – т.е. той наблюдава за периодични колебания в яркостта на звездите, които се причиняват от преминаващите пред тях планети. Телескопът изучава звезди, които се намират на разстояние до 300 светлинни години от Земята – т.е. той открива най-близките до нас извънслънчеви планети.

„Предишният телескоп „Кеплер“ направи забележително откритие – средно погледнато, във всяка звездна система има една или няколко планети“, съобщава Пади Бойд, учен от космическия център на НАСА „Годард“. „Телескопът „Тес“ прави следващата стъпка. Ако планетите наистина са навсякъде, нека да открием тези, които обикалят около близкоразположените до нас ярки звезди, тъй като те ще бъдат тези, подложени на по-нататъшни изследвания посредством наземни и космически телескопи, както и посредством следващото поколение от научни инструменти, които ще се използват за десетилетия напред“. 

Планетите, открити от „Тес“ до този момент, са с размери от 80% от този на Земята до газови гиганти, сравними с Юпитер и Сатурн и дори по-големи от тях. Подобно на „Кеплер“, така и „Тес“ успява да открие множество планети, които са по-големи от Земята, но по-малки от Нептун. 

Освен планети, космическият телескоп „Тес“ откри за пръв път данни и за съществуването на комети около друга звезда: в случая това е Beta Pictoris, която се намира на 63 светлинни години от нас. Астрономите бяха в състояние да установят наличието на три обекта, които са твърде малки, за да са планети и които притежават ярко оформени опашки. Не на последно място, телескопът е наблюдавал шест свръхнови в различни галактики, които по-късно бяха потвърдени и от наземни космически телескопи. 

За повече информация: НАСА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/