Приключва ли ерата на масовото пазаруване?

1
149
Добави коментар
vocala
vocala

Мотото на нашето време е: „Живей бързо, купувай бързо“. Където и да отидем, където и да погледнем, има вълнуващи оферти: продажби, отстъпки, нови колекции, лимитирани серии. Марките правят всичко, което могат, за да продават повече и по-бързо. И за тях е учудващо да видят съпротива. В последните години консуматорското общество започна да се бунтува срещу идеята за постоянно пазаруване. Все повече започва да се прокламира минималистичният начин на живот за разлика от масовото потребление.

Уморени от постоянно пазаруване

Популярните марки пускат няколко нови колекции всеки сезон, производителите на смартфони правят нови топ модели. Във всеки ценови диапазон има толкова много модели, че хората вече не могат да ги различават.

Потребителската култура се основава на получаване на краткосрочно удовлетворение от покупката. Икономиката ни стимулира: „Не мислете, а купувайте, изхвърляйте старите и купувайте нови неща.“

Дизайнерските магазини всъщност не изобретяват нищо ново.

2018-а и първата половина на 2019 г. са много илюстративни в това отношение: продажбите на мобилни телефони не се увеличават, те намаляват за първи път от доста време. Пазарът на смартфони все още не е намерил път как да излезе от кризата през 2018 г. Дори и китайските производители изпитват затруднения за първи път от 20 години.

Компаниите са принудени да търсят нови подходи и механизми за това как да продават продуктите си. Много фирми предлагат продукти под наем, други инвестират в производството на по-скъпи, но по-дългосрочни артикули, а някои експериментират с абонаментни услуги. Всеки опитва нови форми на реклама, защото старите вече не са ефективни.

Доверието в рекламата е достигнало дъното

Ние не само сме уморени от покупката, но и ни е досадно постоянно да чуваме, че трябва да си купим нещо. Всеки ден средно човек вижда стотици реклами! Така че, не е изненадващо, че на голяма част от хората им е дошло до гуша от реклами.

Какво става в света на модата?

Тенденцията към опростяване на начина на живот води до т.нар. нормален стил – да се обличаш като всички останали, да не се интересуваш от това, което носиш, и да си сложиш най-обикновените дрехи, които имаш.

Normcore е изграден около комфорта, позволява на хората да не прекарват много време в избор на дрехи. Първоначално той е антитенденция, но впоследствие става масов тренд. Дори преди действителната тенденция, много знаменитости вече се обличат по този начин: Стив Джобс, Марк Зукърбърг, Киану Рийвс, Леонардо Ди Каприо.

Много популярни дизайнери осъзнават, че обикновените дрехи са модерни. Все повече марки включват артикули, които са извън съвременните тенденции и могат да се носят по всяко време и всеки ден.

„По-малкото е повече“ е принципът, който доминира в момента. Да, модерните аксесоари все още се произвеждат и излизат няколко пъти в годината, но производителите вече имат линия от класически дрехи, които могат да се носят в продължение на няколко години, а не само през актуалния сезон.

Осъзнато потребление

Различните хора стигат до теорията за съзнателното потребление по различни начини: едни просто искат да спестят пари, други не искат да затрупват гардероба си, трети са уморени да избират дрехи сутрин.

Съзнателното потребление не означава, че трябва да спрете да купувате, а по скоро да се запитате: „Наистина ли имам нужда от това?“

Съвместна консумация

Друга форма на тези движения включва отказ от притежаване на собственост. Икономиката на споделеното потребление е икономиката на бъдещето и хората активно търсят начини за нейното прилагане. Те преосмислят необходимостта от собственост: не е нужно да имате по много.

Наемането и размяната на жилищни помещения вече не са част от миналото, те са бъдещето. Всяка година броят на услугите за споделяне се увеличава: можете да наемете споделен офис, склад и дори самолет!

Предефиниране на съдържанието – абонаменти

Днес можете да се абонирате за почти всичко: съдържание, услуги, доставка на храна и каквото ви дойде на ум. Това спестява време, позволява да вземаме по-малко решения и често спестява пари. Бизнесът с абонаментни услуги нараства и се разпространява във все повече области.

Купувайте по-малко – живейте по-просто

Споделянето на продукти и услуги ни правят по-свободни. Ако не притежавате много имоти, вие ставате по-мобилни и е възможно да работите от всяка точка на света. Наистина ли трябва да работите много, за да купите нещо, ако можете просто да го наемете?

Отказването от собствеността прави някои хора по-свободни по различен начин. Така може да се концентрирате върху по-важни неща: семейство, почивка, преживявания. Вместо да живеете претрупано, можете да живеете „бавно“ (забравете за забързания начин на живот, стрес и т.н.).

Какво е бъдещето?

Тенденцията за опростяване ни кара да мислим повече за нашите действия. Все повече хора инвестират в собственото си образование и опит, а не в материални неща. Уникалното преживяване е по-ценно от най-новия смартфон. Ще споделяме не само материални неща, но и знания, професионална помощ и услуги.

Взаимоотношенията в обществото ще се променят. За да можем да споделяме нещата, трябва да започнем да се доверяваме на хората повече, и да се научим да правим компромиси. Всички тези нововъвдения няма да се случат днес или утре, но те все повече набират популярност и правят живота на хората по-спокоен и лесен.