Домашни средства срещу обилно изпотяване – това помага срещу миризма и петна от пот

4
197
Добави коментар
sladkoisoleno
sladkoisoleno

Потенето е здравословна реакция на тялото към топлина, физическо натоварване и състояния на възбуда, като тревожност и стрес за охлаждане на тялото. Независимо от това, обилното изпотяване може да ви притесни отвъд фитнес или спортно игрище.

Естествените домашни средства като градински чай, сода и ябълков оцет помагат срещу прекомерното изпотяване и миризмата на пот.

Чай от градински чай: намалява изпотяването

Градинският чай е не само ефективен при болки в гърлото и възпаление на лигавиците, но е и ефективно домашно лекарство за обилно изпотяване. Пийте прясно приготвен чай от градински чай два до три пъти на ден в продължение на няколко дни.  Чаша студен чай преди лягане предотвратява нощното изпотяване.

Поставете около три до четири пресни листа от градински чай или една чаена лъжичка изсушени листа в 200 милилитра вряла вода и оставете да се запари за 10-15 минути.

Потопете кърпа в отвара от градински чай и избършете подмишниците и други засегнати части от тялото с нея. За външна употреба могат да се сложат четири до пет капки етерично масло от градински чай в 200 милилитра вода.

Внимание !!! Не се препоръчва за бременни жени и малки деца

Дъбова кора и листа от орех: танини срещу силно изпотяване

Дъбовата кора и ореховите листа са особено богати на стипчиви танини и се използват външно срещу обилно изпотяване. За отвара от орехови листа, сипете четири супени лъжици орехови листа в един литър вода, оставете да се охлади и прецедете. Използвайте отварата за миене на ръцете и краката или за измиване на подмишниците. Дъбовата кора се използва почти по- същия начин. Сложете 200 грама кора в един съд с един литър вода, оставете сместа да заври и като изстине я прецедете, за да използвате за баня или за измиване  .

Сода бикарбонат

В борбата срещу потните петна и миризми, содата е чудодейно лекарство. Има антибактериален ефект и неутрализира лошите миризми. Смесете равни части сода и царевично нишесте и напудрете предварително почистените места по тялото, след минути отмийте с вода

Ябълков оцет: антибактериален и кондициониращ кожата

Поради антибактериалния си ефект и рН стойността си, ябълковият оцет е особено подходящ за грижа за кожата . В допълнение, той има дезодориращ ефект при силно изпотяване. Под формата на вана за крака той се е доказал например като средство против изпотяване на краката  . За да намалите изпотяването на подмишниците, вечер можете да накиснете кърпа в ябълков оцет и да навлажнете подмишниците с нея. Оставете да стои през нощта и отмийте на следващата сутрин.

Източник  smarticular.net