Премахване на упоритите стрии по кожата – възможно ли е?

2
215
Добави коментар
Smarkethink
Smarkethink

Несъвършенствата по кожата са тема табу за мнозина. По пътя към перфектната външност и подведени от предразсъдъци, хората често се подлагат на болезнени манипулации и допълнително увреждат кожата си. Няма единодушно мнение кои са най-големите врагове на красотата, но несъмнено можем да посочим най-упоритите от тях, а именно наличието на стрии.

Усилията да бъдат напълно премахнати обикновено не дават очакваните резултати и това води до ниско самочувствие и липса на увереност. Прикриването на стрии от своя страна е само временно решение, защото всяко излагане на открито по бански препраща обратно към проблема. Въпросът, чиито отговори ще търсим в следващите редове, е има ли спасение от стриите или те завинаги остават белег върху тялото ни?

Преди да пристъпим към анализ по темата, нека помислим какво знаем за тях и по-специално за появата им. Стриите, познати още като „тигрови петна“, представляват белези с неправилна форма, които се получават при прекомерно разтягане и разкъсване на колагеновите и еластинови влакна. Първоначално те са розово-лилави на цвят, а с времето стават белезникави и хлътнали. Обикновено коремната област бива най-засегната от стрии, също бедрата, гърдите и ханша. Причините за появата на стрии са различни. Сред тях попадат рязкото увеличаване на телесното тегло, бързият растеж на организма през пубертета и нарастването на плода с напредване на бременността. Приемът на контрацептиви, антидепресанти или анаболни стероиди също може да се окаже рисков фактор за поява на стрии по кожата.

Има ли начин да се справим със стриите?

Имаме добра новина – стриите могат да се премахнат. Но…  както сме свикнали да чуваме, и тук има уловка. За съжаление, не при всеки човек е възможно те да бъдат заличени. Както знаете, всеки организъм е строго индивидуален и кожата също има свои характерни особености. Поради тази причина няма гаранция, че въпреки всички усилията ще настъпят очакваните резултати. Експертите обаче са единодушни – колкото по-рано започне лечение на стрии, толкова по-добър ефект ще се постигне.

Борбата със стриите може да се окаже мъчителен процес, ако следвате погрешни съвети. Избирайте безвредни за вашата кожа решения и резултатите няма да закъснеят.

Непрекъснато движение

Избягвайте заседналия начин на живот. Организмът има нужда от непрекъсната физическа активност, за да се чувства бодър и зареден с енергия. Важно е да се движите постоянно, да забравите за асансьора или ескалатора и да заложите на активността. Физическите упражнения във фитнес поддържат под контрол нивата на кортизола, познат още като хормон на стреса,. Спокойствието и липсата на напрежение  действат благоприятно на кожата и ограничават разпространението на стрии. Всяко едно физическо натоварване на тялото служи за подобряване на кръвообръщението и помага на кожата да бъде еластична и устойчива. Натрупването на мускулна маса ускорява  процеса по заличаване на белезникавите линии по кожата.

Максимална хидратация

Хидратацията на цялото тяло е изключително важна за поддържане на безупречен вид на кожата. Пиенето на достатъчно количество вода на ден подобрява еластичността й и оказва благоприятен ефект върху нея. За да се чувствате добре и да постигате оптимално здравословно състояние на организма, трябва да приемате повече от литър и половина вода на ден. Освен за вашето здраве, тя е полезна и в борбата срещу упоритите стрии. Оптималният прием на течности подобрява плътността на кожата и ограничава загубата на вода от тялото, като така подобрява хидратацията на кожата. Важно е обаче да консумирате предимно вода и да избягвате редовния прием на кафе или чай, които съдържат кофеин. Натуралните сокове от своя страна обикновено са пълни с консерванти и оцветители, които, освен че няма да ви помогнат в борбата срещу неприятните белези, ще навредят на здравето ви.

Храни, богати на витамини и минерали

След споменатите спортни активности и прием на течности логично е третата стъпка по пътя към заличаване на стриите да бъде свързана с храненето. Качествената и здравословна храна стимулира производството на колаген, особено когато в нея се съдържа витамин C. Консумацията на повече плодове и зеленчуци осигурява на кожата необходими антиоксиданти, които я поддържат здрава и стегната. За намаляване на следите от стрии помагат също витамините D и Е, защото те защитават и заздравяват тъкъните. От храните, богати на мазнини, най-препоръчителни за намаляване на тигровите петна са кокосовото масло и ядките. Когато купувате плодове и зеленчуци, помислете дали са подходящи за сезона, защото така избягвате риска от наличие на нитрати и различни химикали в тях.

Масажи с етерични масла

Съчетание на полезното с приятното. Етеричните масла, които се поставят върху тялото, имат дълбоко подхранващи и успокояващи кожата свойства. Те подобряват нейната еластичност и редуцират появилите се вече стрии. Съществуват някои масажни техники, които доказано намаляват видимостта на стриите по кожата и изчистват несъвършенствата. Лимфният дренаж например, представлява лек масаж, който се упражнява чрез специфична техника на деликатен натиск върху определени части на тялото. Той подобрява функционирането на лимфната система и помага при заличаване на стриите и целулитните натрупвания. Процедурата подмладява и стяга кожата и оказва въздействие върху всички части на тялото. За всички бъдещи майки, които имат притеснения, че ще загубят мекотата и стегнатия вид на кожата си в резултат от бременността, се препоръчва лек и нежен масаж за бременни. Той е подходящ след първите три месеци от бремеността. Терапията подобрява физическото състояние, предотвратява риска от подуване и появата на стрии в областта на корема и ханша.

На финала ви напомняме да се грижите добре за своята кожа, защото тя ежедневно се нуждае от подхранване и хидратиране. Винаги използвайте професионална козметика. Дори да не заличите стриите от първия път, не бива да се отказвате. Рано или късно усилията ви ще бъдат възнаградени, а вие ще изпитате истинско удовлетворение.

Последни публикации в блога

Несъвършенствата по кожата са тема табу за мнозина. По пътя към перфектната външност и подведени от предразсъдъци, хората често се подлагат на болезнени манипулации и допълнително увреждат кожата си. Няма единодушно мнение кои Остава малко време до края на горещите летни дни, но това не бива да помрачи доброто ви настроение. Преди да се захванете обратно с рутинните задължения, забавете за кратко темпото и се насладете В изпълненото с разнообразни задачи ежедневие търсите мъничко време за себе си, в което да се насладите на пълен релакс и безгрижие. Решението е много лесно –подарете хармония и блажено удоволствие на тялото Надя Халачева, управител на Este Fitness & Spa, спечели престижната награда на световния конкурс World Luxury Spa Awards Надежда Халачева, управител на Este Fitness & Spa, пребори силната конкуренция в областта на Тренировката във фитнес залата е строго индивидуална при всеки човек. Някои предпочитат да съкращават времето за спорт и практикуват високо интензивна тренировка с много силово натоварване. Други са привърженици на по-леките упражнения с Горещите летни дни неудържимо ни привличат към морето, екзотичните плажове и разхлаждащите басейни. Или към красивите планински курорти. Всяка свободна минута предпочитаме да прекараме в разходки под ярките лъчи на слънцето. Мечтаем за В разгара на лятото ви пренасяме на едно от най-екзотичните и красиви местенца по света, а именно Хавай. Загадъчните и необятни плажове привличат хиляди туристи годишно. Бурните сини вълни, невероятните залези на слънцето Днешното забързано ежедневие предполага все по-честа консумация на нездравословни храни и напитки. Приемът на по-голямо количество въглехидрати и мазнини трябва да се извършва с мярка и ясно съзнание колко често човек може да Или как в Este Fitness & SPA  ще се погрижат за здравето и красотата ви във всичките им аспекти Всеки от нас е чувал различни твърдения по повод полезните качествата на водата