Руските космонавти все по-малко време се занимават с наука на МКС

1
148
Добави коментар
redbul80
redbul80

11 септември 2019 г. 17:15 ч. Центърът по подготовка за космонавти (ЦПК) установи, че е налице съществен спад в научната дейност, която изпълняват руските космонавти на борда на Международната космическа станция. Спадът е свързан с намаляването на броя постоянно пребиваващи руснаци на МКС от трима на двама.

Напомням на читателите, че причината, поради която руският екипаж бе съкратен, се корени в неспособността на Русия да построи своя сегмент на МКС. Докато американските совалки летяха до 2011-та година, с тяхна помощ бяха изведени всички компоненти на САЩ, Европа и Япония. Но руснаците не смогнаха – техният модул МЛМ „Наука“ трябваше да лети още през 2007-ма година, но датата на изстрелването бе постоянно отлагана. През 2013-та година бе констатирано замърсяване на горивните системи на „Наука“ с железни стърготини. До ден днешен решение на проблема няма.

Така преди две години Роскосмос оповести, че не е необходимо на руския сегмент на МКС да има постоянно присъствие от трима души и горе останаха само двама руски космонавти. Това сериозно се отрази на качеството на свършената научна работа – космонавтите се занимават основно с поддръжката на недостроения си сегмент. 

Статистиката показва, че в периода между 2010-та и 2014-та година космонавтите са прекарвали около 32% от времето си за научни експерименти, а в периода между 2014-та и 2017-та числото стигнало до 37%. За сравнение космонавтът Сергей Прокопиев, който летя в космоса през 2018-та година, е посветил само 30% от времето си за наука.  

Източник: НК

На кадъра: руският космонавт Олег Кононенко по време на извънбордова дейност. Photo credits : NASA/Roscosmos