Американската мисия ЛРО ще заснеме мястото на кацане на Викрам на 17-ти септември

2
133
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка на мястото на кацане на пилотирания кораб „Аполо 17“, заснета от съвременната американска мисия „Лунар Риконисънс Орбитър“. Вижда се ясно къде е знамето и сянката, която знамето хвърля. Photo credit : NASA/GSFC/Arizona State University

13 септември 2019 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Точно преди една седмица, на 6-ти септември, индийският спускаем апарат „Викрам“ се опита да кацне меко в района на Южния полюс на Луната. На около разстояние 2 километра от повърхността обаче сигналът рязко прекъсна и до този момент радиоконтактът не е възстановен. 

Индийската космическа агенция ISRO оповести, че орбиталният отсек „Чандраян 2“ е успял да заснеме „Викрам“. Но до ден днешен индийците крият снимките и отказват да ги публикуват. На фона на множеството запитвания от журналисти, прес-центърът от ISRO съобщава единствено да следим официалните канали на агенцията в социалните мрежи. Които не ни съобщават нищо съществено. 

За сметка на това индийските медии спекулират какво може да се е случило. Според някои публикации „Викрам“, макар и да е кацнал по-твърдо, не се е разбил, макар че може да се е наклонил или преобърнал. Няма как да разберем дали това е така, докато индийците си крият снимките.

Но добре че я има американската космическа агенция НАСА и добре че в окололунна орбита продължава да работи най-мощната американска мисия „Лунар Риконисънс Орбитър“. На 17-ти септември тя ще прелети над мястото на кацане на „Викрам“ и ще се опита да го снима.

„Съгласно политиката на НАСА, всички данни от ЛРО са публично достъпни“, съобщава Ноа Петро, учен от проекта в свой имейл за сайта Спейсфлайт Нау. „НАСА ще сподели всички снимки преди и след облитането на района на целевото място за кацане на спускаемия апарат „Викрам“, за да подкрепим анализа на Индийската космическа изследователска организация“. 

НАСА винаги се е отличавала с огромна публичност в сравнение с останалите космически агенции по света и, парадоксално, американската космическа агенция е получавала най-много обвинения в конспирации и прикриване на заговори. Снимките от американските мисии на Марс „Кюриосити“ и „ИнСайт“ биват качвани в публичното пространство веднага щом бъдат получени на Земята, практически в реално време. Същото се отнася и за съвременната американска мисия „Джуно“, която обикаля около Юпитер. Други мисии имат малко по-консервативна политика, като при тях снимките се публикуват периодично накуп. Но в крайна сметка снимките винаги пристигат – включително тези изображения без никаква графична обработка.

Коя друга агенция го прави, кажете ми? Китайците не го правят, макар че, признавам – при мисията до обратната страна на Луната „Чанг’e 4″ всеки път, когато приключи един работен лунен ден, ни радват с по една-две снимки. Еми по-добре е от нищо, но все пак не може да се сравни с ежедневните снимки на НАСА от повърхността на Марс. Дори Европейската космическа агенция (ЕКА) не се отличава с такъв стандарт на публичност, макар че успяха да направят така, че една от камерите на Марс Експрес“ да изпраща ежедневно снимки, както и снимките на Земята от спътниците „Коперник“ да са публично достояние. Извън това, помните ли пристигането на „Розета“ в околностите на кометата Чурюмов-Герасименко? А помните ли, че екипът на камерата OSIRIS отказваше да ги публикува и дори тогавашният шеф на ЕКА се опита да ги разгледа – и му беше отказано заради клауза в договора, че учените на всеки инструмент имат право няколко месеца да крият данните си. Даже аз лично изпратих запитване към „ЕкзоМарс“ и ми обещаха, че снимките ще бъдат публикувани накуп в рамките на всеки три месеца. 

Къде са те? 

През изминалите години мнозина са ме обвинявали в пристрастие и че съм симпатизирал на американската космическа агенция. Но това не е пристрастие – това е обективен факт. Хайде сега, покажете ми – кой друг има такава отворена политика за споделяне на снимки? 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/