Пилотираната космическа ракета Союз-ФГ с кораба Союз МС-15 бе изведена на стартовата площадка

1
154
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка от днешното извеждане на ракетата „Союз-ФГ“ на стартовата площадка. Фото: ЦПК/Роскосмос

23 септември 2019 г. 13:20 ч.

Светослав Александров. Русия се готви за последното изстрелване на пилотирана космическа ракета от серията „Союз-ФГ“. Ракетите от тази серия вярно извеждаха екипажи до Международната космическа станция в продължение на почти две десетилетия, като от 69 старта само един завърши с провал – този през октомври 2018-та. Благодарение на „Союз-ФГ“ бе обезпечено постоянно човешко присъствие на МКС, тъй като ракетата превозваше хора в критични за космонавтиката периоди, като този след катастрофата на совалката „Колумбия“ през 2003-та година и след пенсионирането на останалите совалки през 2011-та. Но всяко нещо си има своя край. За „Союз-ФГ“ той ще настъпи на 25-ти септември в 16:57 ч. българско време, когато ракетата ще изведе в космоса пилотирания космически кораб „Союз МС-15“ с руския космонавт Олег Скрипочка, американската астронавтка Джесика Меър и първия космонавт на Обединените арабски емирства (ОАЕ) Хаззаа ал-Мансури. 

Роскосмос оповести, че тази последна ракета „Союз-ФГ“ бе изведена днес на космодрума Байконур и бе изправена във вертикално положение на стартовата площадка №1 „Гагарински старт“. Именно от това място през 1961-ва година е излетял първият космонавт в историята на човечеството – Юрий Гагарин.

Изстрелването на „Союз-ФГ“ на 25-ти септември ще ознаменува и началото на края на тесните взаимоотношения между Русия и Украйна в космонавтиката. РИА Новости оповести, че ракетите от серията „Союз-ФГ“ се конструират с украински компоненти. По-следващото пилотирано изстрелване от Байконур е планирано за април 2019-та година, когато корабът „Союз МС-16“ ще бъде въведен в космоса посредством ракета от ново поколение „Союз 2“. Ракетите „Союз 2“, освен че имат съвременни цифрови системи за управление (за разлика от аналоговите „Союз-2“), се конструират изцяло с руски компоненти.

През месец ноември Русия предвижда напълно да преустанови изстрелването на всякакви ракети с украински части. Тогава последната такава ракета на име „Рокот“ ще изведе в космоса спътника „Гонец“. Стига руснаците да имат нужните средства и да одобрят проекта, до 2021 г. може да бъде създадена ракета „Рокот 2“, която, подобно на „Союз 2“, ще има изцяло руски компоненти. 

Но да се върнем на предстоящото последно изстрелване на „Союз-ФГ“ на 25-ти септември. То ще е знаково и поради още една причина – това ще е последният старт от Площадка №1 „Гагарински старт“ преди нейната модернизация. Очаква се осъвременяването да продължи около три години, като за тази цел ще са нужни $87 милиона и те ще бъдат вложени поравно от три държави – Русия, Казахстан и ОАЕ. Понеже, както вече бе споменато, „Союз 2“ използва цифрови системи, необходимо е да бъдат подменени всички аналогови пултове на „Гагарински старт“, както и всички кабели. Освен това обтекателят на „Союз 2“ е с диаметър 4.11 метра, докато на старата „Союз-ФГ“ – 3.715 метра. Това означава, че се налага продължителна реконструкция и на околните сгради. През 2004-та и 2005-та година подобна модернизация бе проведена на Площадка №31. Оттам, а не от „Гагарински старт“, ще излитат пилотираните руски кораби през следващите няколко години. 

И така, предстоящият полет ознаменува края на цяла една епоха в Русия. За Емиратите обаче той е символ на ново начало – ОАЕ ще преживее своя гагарински момент, тъй като държавата никога досега не е пращала човек в космоса. Очакванията са Хаззаа ал-Мансури да престои в космоса общо осем дни. Той ще се завърне на Земята с руския космонавт Алексей Овчинин и американския астронавт Ник Хейг на 3-ти октомври, посредством кораба „Союз МС-12“. Олег Скрипочка и Джесика Меър, които ще излетят на 25-ти септември, ще останат на МКС чак до 30-ти март, когато ще се завърнат заедно с астронавта на НАСА Ендрю Морган.

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/