УСПЕХ: Последната пилотирана ракета Союз-ФГ изведе в космоса кораба Союз МС-15 с трима души на борда!

2
167
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка от днешното изстрелване. Photo credit : NASA/Bill Ingalls

25 септември 2019 г. 19:00 ч.

Светослав Александров. Днес в 16:57 ч. българско време от Площадка №1 „Гагарински старт“ на космодрума Байконур излетя благополучно последната аналогова ракета от серията „Союз-ФГ“. Тя изведе в космоса пилотирания космически кораб „Союз МС-15“. На борда на кораба пътуват руският космонавт Олег Скрипочка, американската астронавтка Джесика Меър и първият космонавт на Обединените арабски емирства (ОАЕ) Хаззаа ал-Мансури.

След днешното изстрелване в космоса има общо девет човека – това се очертава да е най-големият екипаж на Международната космическа станция след септември 2015-та година. Но няма да е задълго – Хаззаа ал-Мансури ще престои в орбита само осем дни, след което ще се прибере на Земята на 3-ти октомври със своите колеги Александър Скворцов и Ник Хейг посредством кораба „Союз МС-12“. Скрипочка и Меър ще останат на МКС до март 2020-та.

Днешният полет символизира няколко неща – той представлява своеобразен „Гагарински миг“ за ОАЕ, които до този момент не са имали представител в космоса. За Русия обаче полетът е символ на края на цяла една епоха. От една страна това бе последното изстрелване на историческата ракета „Союз-ФГ“, благодарение на която беше осигурено постоянно човешко присъствие в космоса през изминалите години. Именно тази ракета извозваше в орбита екипажи в критични времена като този след катастрофата на совалката „Колумбия“ през 2003-та година и след пенсионирането на останалите совалки през 2011-та. От друга страна днешното излитане бе последното от Площадка №1 „Гагарински старт“, като нови полети от това място не се очертават в обозримо бъдеще. Тъй като „Союз-ФГ“ със своите аналогови системи вече няма да лети, предстои модернизация на тази историческа площадка, от която в миналото са летели първият изкуствен спътник „Спутник 1“ и първият космонавт Юрий Гагарин. Предстои цялостна подмяна на кабелите и замяна на аналоговите пултове с цифрови. Счита се, че за модернизацията  на „Гагарински старт“ са нужни $87 милиона. Парите са обещани да бъдат вложени поравно от Русия, Казахстан и ОАЕ, но дали ще се случи, не е ясно. Емиратите заявяват, че ще финансират модернизацията само ако Русия даде гаранции, че средствата няма да бъдат откраднати. Така че съществува риск днешният полет от „Гагарински старт“ да е последен изобщо и тази иконична площадка да бъсе оставена да затъне като едно западнало бунище.

„Союз-ФГ“ се отправя към своето заслужено пенсиониране. Да, действително тази ракета спасяваше космонавтиката в критични моменти, но ироничното е, че тя изобщо не трябваше да лети толкова дълго време – напротив, на нея винаги се гледаше като на преходен етап между старите аналогови ракети „Союз-У“ и по-модерните цифровизирани „Союз 2“. „Союз-ФГ“ вече бе оборудвана със съвременни двигатели на първата степен, но за разлика от „Союз 2“ все още притежаваше аналогови системи за управление. Тъй като руснаците се забавиха в плановете си да внедрят „Союз 2“, „Союз-ФГ“ стоя в експлоатация повече от очакваното.

Тази година на 22-ри август дългото чакане приключи – ракета „Союз 2“ най-накрая изпрати в космоса кораб от серията „Союз-МС“ на пробен безпилотен полет, като на него бяха качени провизии и човекоподобния робот „Фьодор“. Мисията в общ план беше успешна, изключвайки някои проблеми при първия опит за скачване. През април 2020-та година ще излети отново „Союз 2“ с кораб „Союз-МС“, този път обаче с хора на борда. Ако през това време американските компании Върджин Галактик, Блу Ориджин, СпейсЕкс или Боинг не пратят човек в космоса, днешният полет може би беше последното пилотирано изстрелване през близките шест-седем месеца. 

В днешното пенсиониране на ракетите „Союз-ФГ“ имаше и политически фактор. Тази ракета използва украински компоненти, а след конфликта между Русия и Украйна през 2014-та година руснаците разбираемо искат да скъсат с всякаква украинска зависимост. Догодина, когато „Союз 2“ започне да извежда хора в космоса, ракетата ще се произвежда само с руски компоненти. А през ноември руснаците ще пуснат последната ракета „Рокот“ със спътника „Гонец“ и с това ще е и последната ракета с украински компоненти изобщо. 

Догодина, живот и здраве, ще станем свидетели на ново начало за пилотираната космонавтика. Руснаците ще започнат да извеждат хора с ракети „Союз 2“, а американските пилотирани кораби „Крю Драгън“ и „Старлайнър“ ще бъдат въведени в експлоатаця и ще превозват екипажи към МКС редовно. Американските компании Върджин Галактик и Блу Ориджин също ще пращат хора в космоса по суборбитална траектория като част от туристическите им планове. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/