Астронавтите Кристина Кук и Ендрю Морган излязоха на първата от цели десет космически разходки, посветени на обслужването на…

1
206
Добави коментар
redbul80
redbul80

Астронавтите Кристина Кук и Ендрю Морган, които участват в днешната извънбордова дейност. Image credit : NASA

6 октомври 2019 г. 18:40 ч.

Светослав Александров. НАСА положи началото на дългата серия от общо десет „космически разходки“, посветени по ремонта и обслужването на американския сегмент на Международната космическа станция. Астронавтите Кристина Кук и Ендрю Морган излязоха днес в открития космос в 14:39 ч. българско време, за да започнат подмяната на остарели батерии. 

Става въпрос за 12 никелово-водородни батерии към гредата „П6“, които трябва да бъдат заменени с 6 нови литиево-йонни батерии. На МКС има общо четири греди, обозначени като „П4“, „П6“, „С4“ и „С6“. Всички те са изстреляни и монтирани към станцията посредством американски космически совалки. Гредите носят слънчевите панели, осигуряващи тъй необходимата за орбиталния комплекс електроенергия. 

По време на „космическите разходки“ през предишните месеци и години бе завършена подмяната на батериите на „С4“ и „П4“. До края на октомври ще трябва да бъдат проведени общо пет извънбордови дейности, в рамките на които ще се подменят всички батерии на „П6“. Замяната на батериите на „С6“ е планирано за средата на следващата година. 

С приключването на работата по „П6“ през октомври, НАСА няма да даде почивка на астронавтите, а през ноември ще започне нова серия от пет извънбордови дейности. Те ще включват ремонта на научния прибор „Алфа Магнитен Спектрометър“ – инструмент, който не е предназначен да се поправя в космически условия. Ръководството на американската космическа агенция е разработило комплексни методи и стратегии – това се очертава да е най-сложната ремонтна дейност в космическото пространство от епохата, когато астронавтите на совалките ремонтираха телескопа „Хъбъл“. За повече информация прочетете статията на КОСМОС БГ, като щракнете на този линк. 

Наблюдавайте извънбордовата дейност на живо на този линк: https://www.nasa.gov/multimedia/nasatv/index.html#public 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/