Ограмен скандал! Правят Терминал 3 на летище София без ръкави

1
129
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Новият Терминал 3 на летище София ще бъде без ръкави, което не отразява най-новите тенденции, заявиха за „Скандал“ архитекти. Според тях от тази гледна точка техническата оферта на „Соф кънект“ не е най-добрата. В световен мащаб се правят нови терминали с повече ръкави за по-голямо удобство на пътниците. По този начин те се качват или слизат по-бързо от самолетите. Към 2030 г. все пак се очаква трафикът на летище София да се увеличи.

По представения на медиите проект се вижда, че остават ръкавите само на сегашния терминал 2. Те ще бъдат 9 на брой. Вероятно целта е да се спестят пари за бъдещата инвестиция, заявиха архитектите. От това обаче ще страдат пътниците, които ще се превозват с автобуси.

Терминал 2 ще увеличи капацитета си и ще включва нови локации на атрактивни търговски площи. Освен модернизацията на съоръженията за обслужване на пътниците, търговската зона също ще бъде разширена с нови магазини, предназначени за заминаващите пътници, както и обособени места за хранене.

До 2022 г. ключовите инвестиции ще са за новото конфигуриране на двата терминала. Предвидени са промени в ръкавите за качване в самолета, както и нов паркинг за автомобили. Ще се направят инвестиции във водоснабдителното съоръжение, пречиствателната станция за отпадни води, система за наблюдение на диги по бреговете на река Искър. Ще бъдат направени инвестиции в летищното оборудване и инфраструктура, които ще подобрят значително оперативната ефективност на летището.

До 2030 г. пък ще бъде изграден новият Терминал 3. Това ще стане с извеждането от експлоатация на Терминал 1, който най-вероятно ще се използва само за пренасянето на товари.

Изборът на „Соф кънект“, в който акционери са френският фонд Meridiam и строителната компания „Щрабаг“, а консултант е летище „Мюнхен“, беше определен за изненадващ. Офертата на победителя предвижда да заплаща на държавата 24.5 млн. евро годишно възнаграждение и да инвестира в следващите 35 години от концесията 608 млн. евро (плюс исканата от всички сума от 550 млн. лв. първоначално плащане). Офертата беше третата по сила на база годишното плащане към държавата. Предимството, което осигури избора на „Соф кънект“, е техническата оферта.