Как четенето помага на детето ? – Za-Jenata.EU

1
141
Добави коментар
liliq8514
liliq8514

Запленени от новите технологии, днес все по-малко деца четат. Това е и една от причините българските ученици да са под средното ниво по отношение на функционалната си грамотност.

На родителите се пада отговорната задача да направят първите стъпки към формиране у детето на читателски интерес още от рано, като му четат.

Кои са причините децата да не четат ? Към основните причини децата да не четат можем да посочим следните: – слаб интерес към изкуството на обществото като цяло; – липса на ранния контакт с книгата; – нечетящи родители; – неправилно подбрани книги; – разчитане само на училището; – присмех от страна на връстниците.

Кога да започнем да четем на детето ? Много от нас смятат, че на детето до 2-годишна възраст няма смисъл да се чете, защото то не разбира нищо. Напротив, според специалистите точно тогава детският мозък се развива много бързо и чутото се отлага на подсъзнателно ниво. Още невръстно, докато слуша гласа ни, детето гледа картинките, докосва книжката и си създава усещане за нещо интересно и приятно.

Ако искаме да превърнем детето си в читател по-късно, трябва да сме упорити в четенето поне до предучилищна възраст. Така бъдещият ученик ще има богат речников запас, ще говори правилно, дори ще разпознава някои думи.

Какви книжки да избираме ? За съвсем малки деца са подходящи книжки с повече картинки и с по-малко текст. Книжките с приказки от детството ни могат да станат любими на детето ни, но има много съвременни истории, които също са интересни. Забавни са и детските стихчета, гатанките, а по-големите деца харесват и енциклопедии. Може под наше ръководство детето само да си избере книжка, ако заедно отидем в книжарница или библиотека.

Как помага четенето ? Ползите от четенето помагат на детето за много неща: – научава се да говори по-рано и по-правилно; – обогатява речника си; – опознава света и човешките взаимоотношения; – намира отговор на много въпроси; – формира много ценни качества.

Ако успеем да отгледаме успешен читател, ние всъщност му даваме нещо много ценно – едно специално образование, което ще му бъде нужно цял живот.

Please follow and like us: