Кметът на Перник поиска софийската вода :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи, шоу,…

1
134
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Перник да бъде присъединен към мрежата на „Софийска вода“ и да се снабдява от язовир „Искър“, предлага кметът на Перник Станислав Владимиров.

Вчера стана известно, че градът ще премине на по-болезнен воден режим и ще се снабдява едва за 6 часа дневно заради недостиг на вода в местния язовир „Студена“, от който се снабдява.

В интервю за Би Ти Ви новоизбраният кмет, който е представител на БСП, обвини ръководството на Министерството на регионалното развитие в бездействие и липса на реални предложения за разрешаване на казуса. „Всеки час ни е важен, а от един месец търсим варианти“, възмути се той.

Свързването на града със софийския водоизточник е един от вариантите, обсъдени вчера на среща на работната група, която трябва да намери решение на проблема, се разбра от думите му. „Казано е, че „Софийска вода“ не може да се включи. Но това може да реши проблема на перничани в дългосрочен план“, каза кметът. На въпрос има ли начин водата да пристигне от София, добави: „Всичко е възможно, когато има воля от държавата и институциите. „Обемът на язовир „Искър“ е 25 пъти по-голям от „Студена“ – капка в морето ще бъде присъединяване на град с мащабите на Перник“, коментира Владимиров.

Кметът каза, че до срещата се е стигнало, след като е отправил публично критики, че работната група не заседава, въпреки заповедта на премиера Бойко Борисов от преди близо месец. „За един месец не се изпълнява нищо от това, което МРРБ пое като ангажименти – не бяха направени аварийни групи, които да спрат безбройните течове; няма нови водохващания, нови водоизточници и варианти за допълнителна вода към язовир „Студена“, посочи той.

По думите на кмета единственото предложение за справяне с водната криза в града от страна на МРРБ е било по-строгият режим. „Единствената воля за решаване на проблема е от страна на премиера и от никой друг надолу по веригата“, добави той.

Кметът подчерта, че градът е на скрит воден режим от около година заради лошо управление и че като депутат е задавал този въпрос още през септември, за да не бъде обвинен, че го прави с политическа цел по време на предизборната кампания.

Вчера той не е получил отговор какъв е реалният обем на язовир „Студена“ и какъв е мъртвият обем, при достигането на който водата вече няма да е годна за пиене.

Владимиров изрази надежда, че прокуратурата ще открие кой е отговорен за ситуацията.