Стволови клетки могат да доставят лекарство директно в тумора

1
94
Добави коментар
Cancer.bg
Cancer.bg

Целенасоченото доставяне на токсично лекарство до ракови клетки може да осигурят стволови клетки, които сами по себе си са склонни да навлизат в тумора.

Много е било писано за “триковете”, чрез които се опитва да бъдат доставяни противотуморни лекарства директно в тумора.

Такова целенасочено доставяне позволява, от една страна, да се инжектира достатъчно количество от лекарството в тумора и второ, да се намалят страничните ефекти, тъй като противораковите лекарства  обикновено са много токсични не само за раковите клетки, но и за здравите клетки. За целта са били използвани- наночастици, модифицирани  водорасли, както и собствени червени кръвни клетки(2).

Сега изследователи от университета ITMO, заедно с други изследователски центрове в Франция и Великобритания, са предложили още едно решение на проблема с целевата (таргетната) доставка на лекарствени препарати в тумора, описана в статия в Biomaterials Science. Те са използвали стволови клетки.

Самите стволови клетки могат  целенасочено мигрират към тумора и ако се “заредят” с  определено лекарство, ще го пренесат до там. Но точно по-този начин, обаче не може да се въведе лекарството в самите стволови клетки, защото е токсично пък за тях.

Затова изследователите е трябвало да разработят специални капсули на базата на полимери и силициев диоксид, по-малки от микрон.

Лекарството се е зареждало в капсули в клетките. Тези капсули с лекарството са били унищожавани в последствие от инфрачервен лазер, което е позволявало то да се освободи, когато е необходимо в точното време.

Ефективността на стволови „пощальони“ е била тествана върху модели- тумори от меланомни клетки, които са били взети от тъкани на реални пациенти с рак.

Следващата стъпка ще бъдат експерименти с животни, за да се демонстрира ефективността на целенасоченото доставяне на лекарства при условия, близки  до реалните.

Според авторите на разработката, едно от предимствата на техния метод е неговата универсалност в смисъл, че всяко лекарство може да бъде  заредено в капсули, което означава, че няма нужда да се проверява, как капсулите и клетките, които ги носят, се държат всеки път, когато сменят лекарствата.

Източник на информация:

1.https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2019/bm/c9bm00926d#!divAbstract
2.http://wi.mit.edu/news/archive/2014/engineered-red-blood-cells-could-carry-precious-therapeutic-cargo