Унгария ще изпраща космонавт на Международната космическа станция през 2024

1
185
Добави коментар
setlans
setlans

Унгария ще изпраща космонавт на Международната космическа станция през 2024 г., където той ще провежда изследователска дейност с оборудване, създадено от съвместната работа на унгарски и руски учени.

Министърът на външните работи Петър Сиярто подписа няколко споразумения с директора на Федералната космическа агенция Роскосмос, относно стартирането на съвместни унгарско-руски проекти за космически изследвания и подбора и обучението на унгарски космонавт, който ще бъде изпратен на Международната космическа станция (МКС) през 2024 – 2025 година, пишат от Hungary Today.

„Текущите космически проекти, които включват унгарски технологии ще бъдат официално признати като унгарско-руски космически научноизследователски проекти“, каза Сиярто пред MTI.

„Съвместно сме си поставили целта за космически изследвания и сътрудничество в космическите технологии, за да можем да изпратим унгарски космонавт на Международната космическа станция до 2024-2025 г.“, допълва той.

„Процедурата за подбор и обучение ще започне веднага“, заяви министърът.

Понастоящем, три космически научноизследователски проекта, които се провеждат в Русия, включват унгарски технологии, основно производството на микросателити и ново оборудване за МКС.

„Вече официално превръщаме тези проекти в съвместни проекти за космически изследвания и технологии, като така увеличаваме приноса на Унгария по отношение на обем и стойност“, допълва той.

„Това е фантастична възможност за унгарската космическа индустрия“

„И все пак, унгарските компании в космическата индустрия и унгарските университетски изследователски екипи, участващи в космическите изследвания и технологии, са международно известни и техните разработки са признати в цял свят“, коментира министъра.

Според него, изпращането на нов космонавт на МКС до 2024-2025 г. е реалистична цел.

Целта е оборудването, разработено с унгарско участие, да бъде занесено на космическата станция от унгарския космонавт, който ще остане там от 3 до 6 месеца и ще го използва за изследователска работа.

Разходите за съвместните изследвания и изпращането на унгарския космонавт до МКС ще бъдат частично платени чрез интелектуалната стойност на разработките и резултатите от изследванията.

Вижте още: Топ забележителности в Будапеща, Унгария

Въпреки че унгарските учени постоянно разработват нови космически технологии, космическата програма на страната до скоро не беше фактор. Но това е на път да се промени, тъй като страната цели да изпрати свой собствен сателит в орбита, също през 2024 година. Освен това, страната подготвя и мисия, съсредоточена върху космическото време, в рамките на която учените ще създадат серия от микросателити.

Първият унгарски космонавт е Берталан Фаркаш, който е изстрелян в космоса на 26 май 1980 г. на борда на „Союз 36“. Унгареца става седми в света, след Георги Иванов, който излита една година по-рано.

За разлика от Иванов обаче, Фаркаш прекарва седем дни в космоса, като извършва експерименти в областта на материалознанието.

Щом Унгария ще изпраща космонавт на МКС, не е ли време и България да започне да работи по този въпрос? Споделете вашето мнение в социалните ни мрежи Фейсбук / Туитър / Инстаграм.

Сетланс