“Bags: Inside out” – изложба посветена на чанти

1
147
Добави коментар
svetla58
svetla58

Музеят V&A в Лондон ще бъде домакин на изложба, посветена изцяло на дамски чанти, които са предизвикали  нашето очарование към този вечен аксесоар. „Чанти: Отвътре навън“ ще изследва функцията, състоянието и изработката на някои от най-известните чанти в света. От чантата с газова маска, собственост на кралица Мери, до чантата-торба, придобила популярност от Кари Брадшоу в „Сексът и градът.

Изложбата ще покаже 300 предмета от 16 век до днес. Тя ще бъде разделена на три раздела – първият ще разгледа функцията, след това състоянието и идентичността и накрая, дизайна и изработката.

В колекцията ще има много известни чанти, включително някои от филмите и телевизията, както и някои, които са популяризирани от известни личности. Това ще включва чантата Lady Dior, която била кръстена на принцеса Даяна, както и чантата Speedy от Марк Джейкъбс, която била популяризирана от Парис Хилтън и Ким Кардашиян.

Ще има и примери за дамски чанти, които въплъщават символа на силата, която аксесоарът има – например сивата чанта Asprey, носена от Маргарет Тачър, която била нещо като нейна броня и била от съществено значение за образа й като Желязната лейди. Изложбата също ще разгледа как чантите могат да приблекат внимание сами по себе си, например творението на Аня Хиндмарч „Аз не съм пластмасова торба“.

Mulberry – марката, спонсорираща изложбата – ще покаже иновативните ранни етапи, които влизат в изработката на дизайнерска чанта. Ще има и раздел, посветен на бъдещето на дамските чанти, свързан с нови и иновативни процеси и материали, които са екологично устойчиви.