УСПЕХ: Космическият кораб Старлайнър се завърна на Земята след безупречно кацане!

1
123
Добави коментар
redbul80
redbul80

На тази снимка, заснета от инфрачервена камера, се вижда космическият кораб „Старлайнър“, който се спуска към Земята посредством три парашута. Photo credit : NASA TV

22 декември 2019 г. 15:10 ч.

Светослав Александров. Днес в 14:58 ч. българско време космическият кораб на Боинг „Старлайнър“ се завърна успешно на Земята, след като всичките му системи за навлизане в атмосферата, спускане и кацане сработиха без никакви проблеми. Така корабът приключи своята двудневна космическа мисия, в рамките на която проведе демонстрационен безпилотен полет като подготовка преди планираното догодина пилотирано изстрелване. 

Напомням на читателите, че „Старлайнър“ бе изстрелян в космоса на 20-ти декември в 13:36 ч. българско време посредством ракета-носител „Атлас 5“. Това бе първият полет на „Атлас 5“ със степен „Центавър“, притежаваща два ракетни двигателя „RL-10“ на американската компания Аероджет Рокетдайн. Ракетата свърши своята работа блестящо и изведе „Старлайнър“ на неговата планова суборбитална траектория. 

Скоро след разделянето обаче, поради неправилна настройка на бордовия часовник, корабът не запали двигателите своевременно за вмъкването му в правилната орбита за сближение с Международната космическа станция (МКС). Екипът хладнокръвно и професионално пое контрол над кораба и запали ръчно двигателите му, за да може да бъде постигната безопасна орбита. За съжаление тази нова орбита означаваше, че корабът няма да може да достигне МКС – неприятен развой и отклонение от планираната мисия. Но „Старлайнър“ бе спасен – и това е най-важното. Получените данни на Земята показаха, че разделянето му от ракетата-носител е било нормално, животоподдържащите му системи функционират според очакванията и най-важното: ако на борда на кораба имаше астронавти, те щяха да пристигнат в космоса невредими. 

С оглед на пропуснатото скачване на МКС, екипът на мисията мина към двудневна фаза, кулминираща с кацане днес. Вчера, на 21-ви декември, в орбита бяха тествани всички системи на „Старлайнър“. Дори пръстенът за скачване бе разгърнат и бе потвърдено, че работи нормално.

Истинското изпитание за мисията обаче бе днес – спускането и приземяването. Едно от основните препятствия пред Боинг и СпейсЕкс, докато двете компании разработваха корабите „Старлайнър“ и „Крю Драгън“, бе създаването на надеждни парашутни системи. Щеше ли „Старлайнър“ при неговото първо завръщане от космоса да разгърне трите си основни парашута? Притеснение витаеше във въздуха, още повече, че по време на неговия първи полет в началото на ноември, когато бяха изпитани спасителните му системи, един от парашутите не се разтвори. И тогава „Старлайнър“ кацна безпроблемно, но мнозина се притесниха дали няма някакъв сериозен дефект. 

Проблемът обаче се оказа съвсем дребен – хлабава връзка. Парашутите на „Старлайнър“-а, който излетя на 20-ти декември в космоса, бяха щателно инспектирани предполетно и не бяха констатирани никакви дефекти. Както се вижда от днешния развой на събитията – те действително сработиха!

Успешното завръщане на „Старлайнър“ означава, че всички експерименти на борда му ще бъдат свалени, а данните – анализирани. Очакванията са следващото изстрелване да е пилотирано и да бъде проведено през пролетта или лятото на 2020-та. Междувременно тази капсула на „Старлайнър“, който кацна днес, ще бъде подготвена за нова мисия, тъй като корабът е преизползваем. 

И така, приключваме една чудесна 2019-та година, в рамките на която корабът на СпейсЕкс „Крю Драгън“ летя веднъж на мисия до МКС, а  корабът на Боинг „Старлайнър“ – два пъти, първо на изпитание на спасителните му системи и след това на космически орбитален тест. Очакваме с нетърпение 2020-та, когато двата кораба най-сетне трябва да започнат да извеждат хора до орбита! 

За допълнителна информация: Боинг

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/