Предстои ли ‘опасна’ година за Биткойн на фона на зараждащата се финансова криза?

1
136
Добави коментар
cryptomaniabg
cryptomaniabg

Реклама

Глобалните пазари започват да усещат натиска от забавящата се икономика и Биткойн може да се окаже жертва.

Тъй като икономиките по света започват да стагнират след растежа през изминалото десетилетие, мнозина смятат, че Биткойн ще бъде изправен пред влошаващо бъдеще.

 

Биткойн не е приятел за правителството

Биткойн не е приятел на централизираните правителства и икономически контрол. Всъщност, флагманската криптовалута започна като реакция на проблемите, породени от спасяването на правителства след кризата през 2008 г.

Генезисният блок на Биткойн съдържаше заглавието „The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks“. Събитията, които са „прекалено големи, за да се провалят“ по време на кризата проправиха пътя към децентрализирания финансов механизъм на Сатоши Накамото.

Поредицата от икономически успехи, които последваха кризата, доведоха до дълъг бичи пазар. Настоящата глобална икономика обаче изглежда на ръба на съществен обрат.

Последните новини, като необходимостта от количествено облекчаване и отрицателните лихви в Европа, са тревожни. Когато се случи следващия “трус”, тези настоящи политики могат да доведат до разрушаване на много икономически структури.

Централизиран контрол

Независимо от въздействието на финансовата катастрофа, правителствата не са заинтересовани от нерегламентирани плащания. Ако маси от потребители преминат към употреба на Биткойн, правителствата ще останат с много труден избор. Единствените налични опции биха били сериозно да регулират Биткойн или да го забранят напълно, както TruthRaiderHQ предполага.

Вече сме виждали такъв тип отговор в Китай, където Биткойн е проблем за правителството. Интересното е, че китайското правителство използва подлежащата технология – блокчейн – за да издава собствена дигитална валута.

Вместо просто да се стремят да забранят криптовалутите, китайското правителство създават своя собствена. Децентрализираната книга на блокчейн технологията позволява проверка и проследяване на контрола върху транзакциите. Резултатът от технологията е по-голям контрол от преди.

Независимо дали Биткойн е забранен или не, мнозина виждат движението към по-голям контрол като знак за бъдещето. Тъй като глобалните пазари усещат върха, първата криптовалута в света може да се окаже забранена от много световни правителства.

Въпреки това, тъй като Биткойн е толкова малка „риба“ в световната финансова схема, може да не се сблъска с много проблеми. Истинският финансов срив ще изисква масови отговори от страна на правителствата, а справянето с Биткойн или неговата забрана може да бъде само незначителен страничен проблем.

Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия Instagram канал, за да не пропуснете нищо интересно от cryptomaniabg.com

Advertisement