Нафпавокът – разложкият деликатес: Как се регламентира продажбата му?

1
118
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Родни производители на храни уникати чакат от години да бъде приет закон за занаятчийските храни, за да мога да продават продукцията си на българския пазар. В момента те продават само в чужбина традиционни български продукти, които се произвеждат в ограничени количества.

Нафпавокът е уникален продукт, който се произвежда от свинско месо. Италианците го наричат българско прошуто. Той не може да бъде намерен в търговската мрежа в България.

Производителят Дешка Кротева заяви пред БНТ, че Наредба 26 не е достатъчно гъвкава за занаятчийските храни.

Има ли пречка такива уникални продукти да се продават в България?

Ето какво отговориха от Министерство на земеделието и храните за БНТ:

В момента националните мерки относно директната доставка на малки количества първични продукти са въведени в Наредба № 26, издадена от министъра на земеделието и храните, за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход (Обн. ДВ бр.84 от 2010 г., посл. изм. и доп. ДВ. бр.87 от 2015 г.).

При спазване изискванията на наредбата, може да бъде извършена доставката на малки количества първични продукти до други обекти за търговия на дребно като странична, локална и ограничена дейност, съгласно определенията в Наредбата, като Наредбата дава възможност продуктите да се доставят в административната област по регистрация на обекта и една съседна административна област.

Изготвен е проект на нов Закон за храните, както и проект на Закон за управление на агрохранителната верига. Тези два проекто-закона предвиждат правно основание за издаване на наредби, които ще позволят разширяване възможностите за малките производители.

С проекта на Закон за храните се дава възможност доставките на малки количества първични продукти да се извършват до краен потребител или до местни обекти за търговия на дребно в административната област по местонахождение на обекта, както и във всички съседни административни области.

Проектът на нов Закон за храните урежда и изискванията за продажба на храни от разстояние-онлайн търговия.