Днес САЩ отново притежават способността да изстрелват астронавти в орбита. Време е да се възползват от нея.

1
111
Добави коментар
redbul80
redbul80

На този кадър се вижда как Давид Сен-Жак и руският космонавт Олег Кононенко взимат проби от въздуха в кораба „Крю Драгън“ по време на първата му космическа мисия през март 2019 г. Photo credit : NASA TV

19 януари 2020 г. 23:30 ч.

Светослав Александров. Днес, на 19-ти януари, СпейсЕкс проведе тестов полет на космическия кораб „Крю Драгън“ – и с това безпилотната му изпитателна програма приключи. През 2015-та, 2019-та и сега през 2020-та година, корабът летя три пъти – и трите мисии завършиха с пълен успех. Това означава, че „Крю Драгън“ е вече в готовност да лети в пилотиран режим и че американците са възстановили способността си да превозват астронавти до Международната космическа станция. 

Време е да се възползват от това.

Много дълго време отне на САЩ да създадат нови пилотирани космически кораби за орбитални мисии. Без да включваме двата суборбитални космически полета на Върджин Галактик през 2018-та и 2019-та година (при които петима души станаха астронавти, като техният престой в космоса бе само за няколко минути), последният път, когато НАСА изпрати хора в орбита, бе през юли 2011-та. Тогава совалката „Атлантис“ проведе своята финална логистична мисия до станцията. След това американците бяха принудени да пращат астронавтите си до МКС посредством руските кораби „Союз“. 

Повечето космически ентусиасти не вярвахме, че ще отнеме толкова дълго да се направят нови кораби. Най-оптимистичните прогнози предвиждаха първите пилотирани полети да са факт през 2012-2015-та, а по-песимистичните – през 2016-та-2017-та. Вярно е, че някои хора от академичния свят бяха скептици – например проф. Мартин Барстоу от университета Лестър твърдеше, че докато корабите станат готови, може да отнеме цяло десетилетие. Да, все още не са отминали десет години от последната мисия на космическа совалка. Ако „Крю Драгън“ започне да вози астронавти в периода между март и юни 2020-та, както оповести днес Илон Мъск, ще са минали около девет години. Е, почти цяло едно десетилетие. Както и да го смятаме, реалното развитие на пилотираната космонавтика се доближава до скептичните, а не до оптимистичните прогнози. 

Безспорно специалистите на СпейсЕкс се сблъскаха със сериозни трудности. През 2015-та и 2016-та ракетата „Фолкън 9“ аварира два пъти. После, при създаването на „Крю Драгън“, компанията дълго време не можеше да стабилизира парашутната система. През април 2019-та, по време на наземен тест, върналият се след първия полет до МКС „Крю Драгън“ експлодира. Тези аварии доведоха до отлагания, но не можем да отречем, че когато става въпрос за изпитателните полети на новия пилотиран кораб, нито един от тях не завърши с провал. Напротив – и след трите мисии „Крю Драгън“ се завърна на Земята след блестящо свършена работа. 

Не е редно да хвърляме вината за забавянията единствено върху раменете на Илон Мъск, както и върху ръководството на Боинг (които разработват собствен пилотиран кораб „Старлайнър“). Вина имат най-вече политиците – може би не толкова президентите, колкото конгресмените – те така и не успяха да формулират смислена пилотирана програма. Да не говорим, че дълго време държаха космическата програма недофинансирана. Вина има и НАСА – със своята бюрократична култура, тя спъваше прогреса на частните компании. 

Но и НАСА не носи цялостната вина в случая. Основната вина е на обществото – т.е. на всички нас. В нашето общество се е възприело, че пилотираните космически полети трябва да се провеждат само когато има пълна гаранция за безопасността на астронавтите. Което е абсолютно лицемерно. Да, астронавтиката е рисково начинание. Но тя не е единствената рискована дейност на Земята. Планинарството също носи риск – например всеки ден планинари загиват в планините, но повечето хора това не ги интересува. Същото се отнася и до военната авиация – летци-изпитатели постоянно загиват, а обществото отминава тези новини с пренебрежение. Но когато загине астронавт… светът застива. Всички започват да следят какво се случва. Всички анализират. Всички коментират. Незабавно изскачат морализатори, които почват да сочат с пръст кой е виновен. И веднага започват едни дебати – кому е нужно да пращаме хора в космоса и прочие.

Това е голямата трагедия на пилотираната космонавтика. Ето защо космическите агенции отказват да поемат рискове. А понеже космическите агенции са държавни, провалите в пилотираната космонавтика се възприемат и като провал на текущата политика на съответната държава. 

Затова след приключването на програмата „космическа совалка“, НАСА постави куп изисквания пред Боинг и СпейсЕкс. Особено големи бяха изискванията към СпейсЕкс – защото са млада компания, защото изстрелват ракети от има-няма десет години, защото не разполагат с нужния опит и трябва тепърва да се доказват.

След днешния полет можем да заключим: СпейсЕкс се справиха блестящо. Те изпълниха безупречно всички изискуеми от тях безпилотни полети, които да докажат, че корабът им „Крю Драгън“ е безопасен и може да превозва астронавти.

НАСА имат един-единствен правилен ход: да се възползват от услугите на новия кораб. Никой не е казал, че руснаците отиват в историята и че „Союз“-ите ще бъдат пратени на боклука. Напротив, дори и днес, след успеха на „Крю Драгън“, шефът на НАСА Джим Брайденстайн потвърди, че агенцията ще продължи да купува астронавтски места на борда на „Союз“. Същевременно с влизането на новите американски кораби в експлоатация, постоянният екипаж на станцията може да бъде увеличен от шест на седем души. Това е много важно. Ако горе в орбита има само един човек в повече, научната дейност ще се удвои. И без друго научните статии, които излизат от МКС, са малко… 

Остава само да се надяваме, че американската космическа агенция ще се задейства максимално бързо по този въпрос и няма да натовари СпейсЕкс с допълнителни изисквания. Колкото и някои ръководители да се страхуват от провали, това не е оправдание. Риск винаги ще има. НАСА трябва да обясни на обществото, че при усвояването на космическото пространство той е неизбежен. Необходимо е да поемаме рискове, иначе ще си стоим вечно на Земята. 

Най-важното от днешния ден е следното: САЩ отново разполагат с възможността да изпращат хора в космоса и да превозват хора до МКС.

Време е да се възползват от нея. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/