Пародонтитът – риск от преждевременно раждане!

1
178
Добави коментар
gala.vision
gala.vision

Пародонтит по време на бременност?
Не бъдете толерантни, ако сте бременни и се окаже, че сте развили пародонтит!

Преждевременното раждане и ниското тегло на плода често водят до сериозни усложнения, които нерядко застрашават живота на новороденото.

Преждевременно родените и бебетата с ниско тегло попадат в един различен свят от нормално родените деца. Недоносените започват своя живот в кувьози, в които се поддържа определена за тях температура и се назначава изкуствена кислородна терапия.

Често новородените са обект на фототерапия чрез специални лампи, които облъчват тялото им, за да се справят с физиологичната жълтеница в първите дни след раждането.

Кръвоносните съдове при недоносените бебета са толкова крехки, че такива бебета са застрашени от вътречерепни кръвоизливи и са по-възприемчиви към редица инфекции.

Това са само част от проблемите, с които може да се сблъскате след раждане на недоносено бебе.

Статистически!

Според статистиката, средно около 10-15% от ражданията завършват преждевременно, както в България, така и в световен мащаб. Разбира се, процентите варират.

8% от новородените са с хипотрофия (ниско тегло под 2500 гр.), а преждевременното раждане е основна причина за неонатална смърт (смърт в първия месец след раждането).

Изпратете Вашето запитване
Ако имате въпроси, изпратете вашето запитване или се свържете с нас за консултация. Не оставяйте на пародонтита, да отнеме усмивката ви.

Рисковото поведение на майката, като консумация на алкохол, наркотици, пушене по време на бременност, както и някои общо медицински фактори, могат да доведат до недоносване на плода.

Към най-честите причини за преждевременно раждане спадат възрастта на майката, заболявания като анемия, маточна анатомия, диабет и др.

В много от случаите, действителните причини за преждевременно раждане остават неизвестни дори и за опитните специалисти.

Изследвания, проведени от екипи акушер-гинеколози, епидемиолози и пародонтолози в последните години разкриха още един сериозен рисков фактор за преждевременно раждане – възпалените венци на бъдещата майка.

Обърнете внимание!

Здравите венци не демонстрират видими разлики при настъпващите хормонални промени по време на бременността, но възпалените венци започват да кървят по-лесно, а в по-тежките случаи – се подуват и разрастват.

Могат да се появят дори образувания, подобни на тумори.

Шансът на бременна, със заболяване на венците, да роди здраво доносено дете са 1 към 7.

Сериозни изследвания през последните години свързват пародонтита с преждевременното раждане и недоносеност на плода, мъртво раждане, или с тежки усложнения на бременността, които могат да имат фатални последици за майката и бебето.

По време на бременността поради хормоналните промени, венците на жената са много по-уязвими към инфекции и бактериално възпаление.

Имунитетът на бъдещата майка спада, което довежда до рязко увеличаване на бактериите в устата. Ето защо 70% от бременните развиват гингивит, който се характеризира с подути, отточни, зачервени, кървящи венци.

Той обикновено започва през втория месец и може да бъде контролиран и да изчезне напълно след почистване на бактериалната плака.

Ако имунната система на пациентката функционира балансирано, може никога да не доведе до тежки увреждания на костта, която държи зъбите и да развие пародонтит.

Безотговорно и погрешно е да се смята, че бактериите увреждат само оралното здраве на бъдещата майка.

Изследванията в последните години потвърдиха връзката между пародонтита и гингивита на бременната жена с преждевременно раждане до 24 седмица, недоносен плод, раждане на бебета с ниско тегло, дори и за случаи на мъртво раждане.

Инфектираните венечни и пародонтални джобове, които всъщност представляват инфектирани малки рани в устата, стават гнезда на бактерии и техните токсини.

Чрез кръвообращението на майката те могат да навлязат през плацентата и да преминат в амниотичната течност. Ако това се случи, организмът реагира с увеличено количество на простагландини (вид хормони), които увеличават контракциите.

Това може да доведе до преждевременно раждане и недоносен плод, с всички негативни последици от това за бъдещата майка и за нейното бебе.

Бременността не е пречка да посещавате зъболекар, нито да се консултирате със специалист – пародонтолог при съмнения за пародонтит.

Превенцията винаги е била най-доброто лечение.

Профилактиката на пародонтита е изключително проста:

старателна орална хигиена,
почистването с конци между зъбите всяка вечер
посещение за почистване на зъбен камък – веднъж на 6 месеца.

Така броят на вредните бактерии в устната кухина намалява и се разрушава натрупаната зъбна плака.

В световен мащаб продължават клиничните проучвания, които целят да покажат ефективността на пародонтално лечение пренатално и в ранната бременност за намаляване на риска от недоносване на плода.

Още по темата:

23/01/2020