Първият личен спътник от типа AmbaSat пристигна в България!

1
125
Добави коментар
redbul80
redbul80

Светослав Александров с основната платка на спътник от типа AmbaSat. Photo : Svetoslav Alexandrov

5 февруари 2020 г. 19:20 ч.

Светослав Александров. След като през декември 2019-та моята книга „Аз, виртуалният астронавт“ излетя в космоса, днес е време да обявя следващата важна стъпка, с която искам да вдъхновя космическите ентусиасти. Първият ми личен спътник от типа AmbaSat пристигна днес в България, а в бъдеще мой спътник от този тип ще достигне до орбита! 

Моят първи личен спътник. Photo : Svetoslav Alexandrov

Това ще стане възможно благодарение на инициативата на Мартин Плат AmbaSat, за която вече писах на страниците на сайта през юни. Британският стартъп AmbaSat беше обявен на платформата за групово финансиране Kickstarter миналата година и в рамките на няколко седмици компанията събра £43,049. Днес всеки може да има свой собствен спътник не за хиляди, не за стотици, а за десетки левове, а ако всичко мине по план, изстрелването ще е от порядъка на няколкостотин. Аз вече имам резервиран полетен модел на спътника, както и стартов слот на борда на ракета. 

AmbaSat е наследник на инициативата KickSat – друг проект, финансиран посредством KickStarter през 2011-та и доведен до успешен финал през 2019-та, когато микроспътниците полетяха в орбита. Основател на тази предишна инициатива бе студент от университета Корнел на име Зак Манчестър. Той създаде стандарта за микроспътници „Спрайт“ – миниатюрен спътник с размер колкото няколко пощенски марки, като всичките му компоненти се побират само на една платка. Макар че е съвсем мъничък, спътникът притежава слънчеви батерии, радиопредавател, миниатюрен компютър, датчици, жироскоп. Ето как изглежда основната платка на спътник от този стандарт на фона на българска монета от 1 лев: 

Photo : Svetoslav Alexandrov

Конкретно за моя личен спътник съм избрал да бъде оборудван с датчик, който може да измерва земната влажност и температура. 

Но за тази цел той първо трябва да достигне до космическото пространство. Изстрелванията продължават да са трудни и скъпи в днешно време, а за да изведат личните ни спътници, от AmbaSat са се спрели на бюджетната ракета „Нептун“, разработвана от частната компания Интерорбитал.

На снимката – ракетата „Нептун“ на Интерорбитал, която ще изведе нашите микроспътници AmbaSat. Photo : Interorbital Systems

Тук е коректно да отбележа, че „Нептун“ е в процес на изпитания и макар че са извършени няколко тестови атмосферни полета, ракетата още не е достигнала до орбита. Поради това е трудно да се предвиди конкретна дата кога микроспътниците ще излетят. 

Всички микроспътници ще бъдат качени на диспенсър, построен по стандарта 3U CubeSat. Ето как ще протече освобождаването на спътниците от диспенсъра: 

Photo : AmbaSat 

Ръководството на инициативата AmbaSat ни уверява, че проектът е щадящ за околоземното пространство и няма да доведе до натрупването на космически боклук. Микроспътниците ни ще достигнат само най-ниските региони на околоземната орбита. Там триенето в горните слоеве на земната атмосфера е силно изразено и сателитите ще могат могат да останат в продължение на едва три месеца, след което ще изгорят.

Инициативата Брейктру Старшот за първи безпилотен полет до звездната система Алфа Кентавър. Image credit : Breakthrough Starshot

Спътниците от типа „Спрайт“ са миниатюрни, но е възможно да крият потенциал и за много по-сериозни приложения от сферата на личната космонавтика. Инициаторите на амбициозното начинание Брейктру Старшот, сред които бе и покойният физик Стивън Хокинг, смятат, че микроспътниците са най-реалистичната идея за осъществяване на полет до най-близките до нас звезди. Размерът има огромно значение в случая – чрез мощни лазери един микроспътник „Спрайт“ може да бъде ускорен до 20% от скоростта на светлината. С такава скорост микроспътникът ще прекоси орбитата на Плутон само за три дни (а успешната плутонианска мисия „Ню Хърайзънс“ пътуваше цели 9 години!) и ще достигне най-близката до нас звезда Проксима Кентавър за 20 години. Може би някога в бъдещето подобни микроспътници ще могат да бъдат оборудвани и със свръхлеки камери и така ще изпратят първите снимки отблизо на чуждите планети.

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/