УСПЕХ: Руска ракета Союз-2.1б изведе в космоса спътник Глонасс-М!

2
156
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от снощното изстрелване. Фото: Роскосмос

17 март 2020 г. 08:45 ч.

Светослав Александров. Снощи, на 16-ти март, в 20:28 ч. българско време от космодрума Плесецк, излетя космическата ракета „Союз-2.1б“ с ускорителния блок „Фрегат“ и космическия спътник „Глонасс-М“.

Няколко часа по-късно Роскосмос оповести, че изстрелването е успешно. Спътникът се намира в своята целева орбита, а с него е установена устойчива радиовръзка. Всички системи на борда на сателита функционират нормално.

Това е предпоследният спътник от серията „Глонасс-М“. Счита се, че в хангарите на ИСС „Решетньов“ има още един спътник „Глонасс-М“, който е произведен преди около пет години. След като той излети, Русия се очаква да започне прехода на навигационната си система към по-модерните спътници от серията „Глонасс-К“ и „Глонасс-К2“.

Възстановяването на програмата „Глонасс“, която е отговор на Русия към американския проект „GPS“, е безспорно най-големият успех на руската космическа програма след разпадането на СССР. Първоначално програмата е инициирана в СССР през 70-те години на миналия век, като първият спътник е изстрелян в космоса през 1982-ра година. Частично покритие е осигурено през 1992-ра, а пълно – през 1996-та. Но поради факта, че спътниците от системата имат планов живот само три години (докато американските могат да работят в продължение на десетилетия), с разгара на кризата през годините след колапса на СССР навигационната система се срива. До 2001-ва година в космоса остават работещи по-малко от шест от старите спътници.

Същата година програма „Глонасс“ е обявена за национален приоритет. До ден днешен това е най-скъпият космически проект на Русия, който консумира около една трета от бюджета на Роскосмос. Доколко това е разумно е трудно да се прецени, но фактите са си факти – през 2013-та руснаците отново имат 24 спътника, абсолютният минимум за глобално покритие, а през 2015-та системата е оповестена за завършена. 

Запис от изстрелването: тук (Youtube връзка)

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/