Света Корона – небесна застъпница при епидемии

2
143
Добави коментар
teokostov
teokostov

Света Корона е светица от църковния календар на католици и на православни. Почитана е и от арменската църква. На гръцки името й е Стефана, а на латински – Корона, което в буквален превод означава „Коронованата”.

 
Денят на мъченическата й смърт се отбелязва от католическата църква на 14-и май, при православните е 11-и ноември, а при арменците – на 10-и ноември, отбелязва сайтът sanusetsalvus. com.
 
В нейния толкова кратък живот не са известни със сигурност нито годината на раждането й, нито на смъртта й. Според някои автори, света Корона е родена през 161 г. и умира през 177 г., едва 16-годишна, а според други – е родена в 287 г. , а годината на насилствената й смърт е 303.
 
Не може да се каже категорично и къде завършва земния й път. Много градове се напредварват за лобното й  място: Дамаск в Сирия, Антиохия (Антакия, днешна Турция), Сицилия (Италия), Марсилия (Франция) или Александрия в Египет, както се е считало по времето на император Диоклециан.
 
Св. Корона е дева и мъченица за Христовата вяра. На 16-годишна възраст тя умира от мъченическа смърт: ръцете й били завързани за две спуснати палми, и когато ги пуснали, тя била разкъсана.
 

Корона и Виктор умират в един и същи ден и се причисляват към една голяма група мъченици, общо 24-ма, заедно още с Феликс, Руфина и др.

Легендата за нея тръгва от Изток, а през 6-и век на светицата вече се молят в Северна и Средна Италия. Реликвите й са били преместени от Египет през Кипър и Сицилия в Северна Италия.
 
В градчето Кастелфидардо близо до Осимо (Osimo Castelfidardo) e била построена църква, наречена на името на Св.Корона и св.Виктор на мястото на старо езическо светилище. До днес светицата е патрон на градчето.
 
През септември 1191 г. епископ Джентиле (Gentile) взема част от реликвите и ги донася към Осимо. Преди него, през 997 г. кайзер Ото III, император на Свещена римска империя премества реликви на светицата от Отриколи (Оtricoli bei Tern) в Аахен.
 
Император Карл IV открива нейни реликви във Фелтре (Feltre) и ги взема със себе си в Прага.
 
Има сведения, че в стара Бавария, Бохемия и Долна Австрия са отправяни молби към светицата в 14-и век. Бенедиктинците също се молели усърдно на св. Корона.
 
В многобройни баварски и австрийски селища светицата била много почитана.
 
В Долна Австрия било правено поклонническо пътуване до St. Corona am Wechsel. В Долна Австрия са известни и други поклоннически пътувания. Известни са и други параклиси, посветени на Св.Корона.

На стената на един от тях (намиращ се в Аргет, на 20 км от Мюнхен) стои следният призив: „Уморени пътнико, спри се и отдъхни при св. Корона! Отдай се на дълбока молитва, когато имаш грижи и притеснения!“, отбелязва и сайтът dveri.bg.

По случай сегашните тревожни събития параклисът наскоро беше посетен и от свещениците на гръцката църковна община в Мюнхен о. Апостолос Маламусис и о. д-р Георгиос Влецис, които отправиха към светицата просителна молитва за избавление от епидемията.
В интервю пред „Зюддойче цайтунг“ о. Маламусис изтъкна, че св. Корона се чества и в Православната църква. Той обяви намерението си, в случай че това е възможно, да дойде там отново на 14 май, когато тя се празнува в Западната църква, да отправи заедно с местния римокатолически свещеник съвместна молитва към светицата. Освен това свещеникът съобщи, че е поръчал икона на светицата, която ще бъде дарена на параклиса в Аргет.

С оглед на растящия интерес към светицата ръководството на катедралата в Аахен е решило да изложи за поклонение раклата с мощите на св. Корона, като преди това бъдат извършени реставраторски дейности. На своята интернет-страница ръководството на катедралата е публикувало и просителните молитви към светицата, които се казват в продължение на девет дена (noveni) според римокатолическата традиция.
В тях тя се призовава да моли Бога „… да ни дари сила, да се уповаваме на Него и с обич да оказваме помощ на болните и слабите… Св. Корона, пример във вярата, ние се молим към тебе във времена на безпокойства и тревоги. Измоли за нас и за всички, които са изпълнени с грижи и паника, твърдостта във вярата, за която ти си ни дала пример и която ни дава спокойствие в Божията любов“.

В Православната църква в чест на мъченицата се пее тропар на гл. 4, който съпрославя св. Стефанида заедно с мъчениците св. Мина, св. Виктор Дамаскин (който е пострадал заедно с нея) и св. Викентий: „Твоите мъченици, Господи, при своите страдания приеха от Тебе, нашия Бог, нетленни венци, защото, имайки Твоята сила, повалиха мъчителите и съкрушиха безсилната дързост на демоните; чрез техните молитви спаси нашите души“.