Руската рентгенова обсерватория Спектр-РГ успя да картографира половината небе

1
121
Добави коментар
redbul80
redbul80

Картата на половината небе, съставена от „Спектр-РГ“. Фото : ИКИ-РАН

3 април 2020 г. 20:10 ч.

Светослав Александров. Днес има положителна новина за руската космонавтика. Важно постижение за обсерваторията „Спектр-РГ“, която до този момент се очертава най-успешната научно-изследователска и междупланетна мисия на Русия след разпадането на СССР. Екипът на роботизираната експедиция съобщи, че е изготвена карта на половината небе! 

На представената по-горе карта са нанесени всички рентгенови фотони с енергии от порядъка на 4-12 keV, които са регистрирани от руския телескопичен прибор „ART-XC“ в периода между 8-ми декември 2019 г. до 1-ви април 2020 г. 

Очакванията на екипа са в рамките на четиригодишен експлоатационен период да бъдат изготвени осем пълни изображения на небесната сфера. Едно изображение се заснема в рамките на около шест месеца. Имайки предвид, че основната научна мисия започна в края на миналата година, очакваме първото изображение на цялата небесна сфера да бъде завършено в средата на юни. Самият факт, че вече е заснето половината небе, е важно постижение за „Спектр-РГ“.

Напомням на читателите, че обсерваторията „Спектр-РГ“ бе изстреляна на 13-ти юли 2019-та посредством руската ракета „Протон-М“ от космодрума Байконур в Казахстан. Благодарение на безпроблемната работа на ускорителния блок „ДМ-03“, обсерваторията бе въведена в междупланетното пространство и няколко месеца по-късно достигна до точката на Лагранж „Л2“. Това бе най-голямото междупланетно постижение за руската космическа програма след разпадането на СССР – никога досега построен от Русия космически апарат, било то по съветско време, било то след това, не е достигал до която и да е от точките на Лагранж.

За повече информация: Роскосмос

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/