УСПЕХ: Европейско-японската мисия БепиКоломбо прелетя за последен път край Земята, преди да се отправи към Меркурий!

1
197
Добави коментар
redbul80
redbul80

Тази снимка на Земята бе заснета от „БепиКоломбо“ днес, на 10-ти април, в 06:35 ч. българско време, когато автоматичната междупланетна станция се намираше едва на 18 600 километра от нашата планета. Photo credit : ESA/BepiColombo/MTM

10 април 2020 г. 10:15 ч.

Светослав Александров. Страхотен триумф за Европейската космическа агенция и Япония! Днес автоматичната междупланетна станция „БепиКоломбо“ извърши успешно своето първо от общо девет планетарни облитания, но единственото на Земята. След днешния ден „БепиКоломбо“ напуска завинаги родната ни планета и вече се отправя към Вътрешната слънчева система. Нямам търпение да дойде октомври, когато автоматичната междупланетна станция ще посети твърде пренебрегваната през последните години Венера.

Но не Венера е крайната цел на мисията, а най-близката до Слънцето планета – Меркурий. За съжаление Меркурий е доста слабо изучаван, като само две мисии са посещавали планетата – „Маринър 10“, която извършва облитания през 1974 и 1975 г. и „Месинджър“, която е изстреляна през 2004 г. и работи в околомеркурианска орбита за четири години, до 30 април 2015. И двете мисии са американски. „БепиКоломбо“ е първата меркурианска мисия, която не е на САЩ – тя се състои от два орбитъра, „Меркуриански Планетарен Орбитър“ на Европейската космическа агенция и „Меркуриански Магнетосферен Орбитър“ на Япония. Първоначално се предвиждаше да бъде прикачен и спускаем апарат за осъществяване на първото в историята на човечеството кацане на Меркурий, но поради бюджетни ограничения той бе премахнат. Кацането на Меркурий ще остане за бъдещите поколения.

Сближаването със Земята – пълният набор от снимки, заснети на 9-ти април. Credit : ESA/BepiColombo/MTM

Но дори и без кацане, „БепиКоломбо“ е изключително амбициозна мисия. И няма нужда да чакаме още до 2025 г. – научните изследвания почват отсега. По времето на днешното сближение със Земята, автоматичната междупланетна станция използваше прибора MERTIS, за да изучава минералогичния състав на Луната. Очакват се нови научни открития за нашия естествен спътник! 

Облитанията, които „БепиКоломбо“ осъществява край Земята, Венера и Меркурий преди окончателното пристигане, са с цел да променят траекторията и скоростта на автоматичната междупланетна станция. Това не е активна процедура – не се изисква запалване на ракетните двигатели. Въпреки това сближението със Земята не беше безопасно – в продължение на 34 минути космическият апарат беше в сянката на планетата ни, без Слънцето да огрява слънчевите батерии. Екипът подготви „БепиКоломбо“ като предварително зареди всички бордови батерии и нагря електронните компоненти.

„Винаги е изнервящо да знаеш, че слънчевите панели на даден космически кораб не са огрени от слънчевите лъчи“, сподели Елса Монтагнън от екипа на „БепиКоломбо“. „Когато видяхме, че слънчевите батерии са започнали да генерират отново електроенергия, вече знаехме, че „БепиКоломбо“ е напуснал сянката на Земята и че е готов да продължи с междупланетното си пътешествие. 

Сега вече екипът е изцяло фокусиран върху едно от най-очакваните междупланетни събития за 2020 г. – посещението на Венера!

За повече информация : ЕКА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/