Борис Бонев: Фандъкова уж ще пести от цветя, а общината поръча разсад за 2.5 млн.лв.

1
92
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Обществена поръчка за доставка на цветя за 2.5 милиона лева е обявена на 10 март от Столичната община, сигнализира общинският съветник от „Спаси София“ Борис Бонев. Срокът за подаване на оферти за участие е бил до 10 април. Три дни по-късно офертите трябваше да бъдат отворени, но то е отложено в последния момент.

Междувременно, на 12 април, кметът Йорданка Фандъкова написа на страницата си в социалната мрежа следното: „В новата ситуация е нужно да се откажем от някои допълнителни разходи. Затова с колегите ми решихме, че ще спестим и от средствата за лятно зацветяване“. В други медийни изяви кметът заявява още, че „цветята сега не са жизненонеобходими“.

Обществената поръчка обаче не е спряна

В нея, освен цветя, има още две обособени позиции – за доставка на фиданки за залесяване на стойност 2.9 милиона лева, и трета – за тревни чимове и тревни смески за 550 хиляди лева. Поръчката е за срок от три години, като в нея е включена и възможност за подновяването й с още две.

Сумата за цветя е скочила многократно спрямо предишната поръчка,

Сега сумата само за доставка на цветя е 192% по-висока от предишната поръчка за периода 2017-2019 г. „Тогава за цветя са дадени 864 хиляди лева, а сега се предвиждат 2.52 милиона лева“, обясни за „Дневник“ Бонев.

„В момент на криза двойно увеличение на цветята по парковете е възможно най-излишният и неефективен разход. Критерият „асортимент“ буди сериозно притеснение за честността на процедурата – Общината трябва да посочи конкретните видове, от които има нужда, вместо да оставя това решение на изпълнителя. Практиката напълно здрави цветя и ансамбли да се изкореняват през две-три седмици, като на тяхно място се засажда нова партида, трябва да спре“, препоръчва Бонев.

Няма да садим цветя, отговориха от общината

Пред „Дневник“ от Столичната община обясниха, че цветя сега няма да се садят, по-скоро през есента, ако се промени ситуацията с епидемията.

„Тази обществена поръчка е пусната преди въвеждането на извънредното положение“, подчертаха от общината и в нея е включена и доставка на дървесни видове за залесяване – само в Борисовата градина 800 фиданки, както и по улиците и в междублоковите пространства.

„Ще запазим цветни две места през цялата година – цветното слънце пред народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ и гербът на града ни при алея „Яворов“. Те ще ни напомнят за цветята…“ твърди Фандъкова в поста си от 12 април. Същото обясниха и от общината на питането на „Дневник“. Сега няма да се доставя „разсад в саксийки“, а това ще стане през следващите години, тъй като поръчката е за срок до 2022 г.

Борис Бонев пита защо зам.-кметът по екологията Йоана Христова, в чийто ресор е озеленяването, работи срещу указанията на кмета и на здравия разум. „Г-жо кмет, ще спрете ли най-сетне прахосването на парите по този безотговорен начин“, пита Бонев.

loading…