Мисията Ал-Амал на ОАЕ отпътува към космодрума за изстрелване към Марс!

1
176
Добави коментар
redbul80
redbul80

На илюстрацията : мисията на ОАЕ „Ал-Амал“. Credit : UAE Space Agency

22 април 2020 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. 2020-та година се очертава да е доста интересна по отношение на изучаването на Червената планета, след като бе потвърдено, че през този месец мисията на Обединените арабски емирства (ОАЕ) „Ал-Амал“ отпътува към космодрума Танегашима в Япония за своето изстрелване към Марс през юли. 

Преместването на „Ал-Амал“ на космодрума се осъществява месец по-рано от планираното заради епидемиологичната обстановка. Това дава време и на специалистите от ОАЕ да получат специални визи, които ще им позволят да посетят Япония въпреки трудната ситуация. След пристигането си на японска земя, инженерите ще трябва да престоят 14 дни в задължителна карантина.

През май ще започне интегрирането на „Ал-Амал“ към космическата ракета-носител „H-IIA“. Стартовият прозорец се отваря на 15-ти юли, като специалистите имат срок от три седмици да пратят автоматичната междупланетна станция на правилната траектория към Марс.

Напомням на читателите, че мисията на Обединените арабски емирства (ОАЕ) „Ал-Амал“ (което означава „Надежда“) е една от най-очакваните космически експедиции през 2020-та – това е първата експедиция до Марс от арабска или мюсюлманска държава. Близо 100 инженери от ОАЕ са създали космическия апарат със съдействието на различни университети в САЩ. „Ал-Амал“ е орбитална мисия, без спускаем компонент, като общото тегло на космическия апарат е 1 500 килограма и на борда му има три научни инструмента – една камера и два спектрометъра.

„Ал-Амал“ е една от трите мисии, които трябва да се отправят към Марс през настоящата година. В ход е подготовката за изстрелването на марсохода на САЩ „Марс 2020“, което ще бъде осъществено на 17-ти юли посредством американска ракета „Атлас 5“, както и на китайската мисия „Хусин 1“. За съжаление китайците не споделят почти никаква информация за състоянието на проекта, но напомням, че в рамките на един месец две китайски ракети претърпяха провали. Тепърва предстои да видим дали авариите ще се отразят на изпълнението на „Хусин 1“ и дали ще се наложи двугодишно отлагане. 

За повече информация: Спейсуоч глоубъл

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/