Русия най-сетне призна: СпейсЕкс пести до 50% от сумата за изстрелване чрез възвръщаемост!

1
121
Добави коментар
redbul80
redbul80

Слайд от публикувания днес анализ. Image credit : GK Launch Services

28 април 2020 г. 21:15 ч.

Светослав Александров. Днес компанията GK Launch Services (комерсиалният оператор на „Союз 2“, част от Главкосмос, подотдел на руската държавна агенция Роскосмос) публикува свой собствен анализ в социалните мрежи относно възвръщаемостта на СпейсЕкс. Докладът е подробен, но общото заключение е следното: чрез повторното използване на първата степен на „Фолкън 9“ Илон Мъск може да пести до 50% от цялостната сума за хардуера. 

Анализът касае цената, необходима за изстрелване на мисии до геостационарна трансферна орбита. 

„С тази публикация ние не искаме да оспорваме постиженията на СпейсЕкс, които безспорно признаваме“, съобщава Главкосмос. „Ние искаме да знаем повече за икономиката на възвръщаемостта на „Фолкън 9″. Допускаме, че анализът ни може да е ограничен и бихме оценили всякакъв коментар от СпейсЕкс и Илон Мъск“.

Не всички обаче останаха доволни от признанието на GK Launch Services. Някои коментатори в социалните мрежи подчертаха, че анализът е написан на английски език. Когато компаниите на Русия публикуват становища на английски, те са винаги учтиви, признателни и оценяват постиженията на американската космонавтика. Но становищата на руски език рязко контрастират – те убеждават рускоезичните читатели, че възвръщаемите технологии са икономически неизгодни и че съществуват само благодарение на дъмпинг. Именно рускоезичните текстове са тези, които съдържат директни обвинения и се използват за пропагандни цели. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/