УСПЕХ: Старшип SN4 е първият прототип, запалил ракетен двигател!

2
142
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от успешното запалване днес. Photo credit : Lab Padre

6 май 2020 г. 08:15 ч.

Светослав Александров. Исторически момент за проекта „Старшип“ на Илон Мъск – за пръв път пълномащабен прототип премина през статично огнево изпитание! Девет дни след като „Старшип SN4“ стана първият прототип, издържал криогенен тест с течен азот, същият успя да издържи, при това без да се взриви, пълненето с гориво и обратното броене плюс запалването на ракетен двигател.

Инженерите ще анализират данните от теста, след което има голям шанс „Старшип SN4“ и да полети. Прототипът е оборудван с единичен двигател „Раптор“, който ще му позволи да се издигне на около 150 метра. Построен е и още един прототип – „Старшип SN5“, който вече има носов отсек и вероятно ще може да излети на суборбитален полет на височина 20 километра. Надеждата на СпейсЕкс е, че до края на годината или в началото на 2021-ва „Старшип“ ще стигне и до орбита. 

Успешното изпитание днес се случи по-малко от седмица, след като „Старшип“ се превърна в един от трите проекта, избрани от НАСА за превоз на хора на повърхността на Луната. 

Няма спор, че втората половина на 2019-та и първата на 2020-та бяха трудни за Илон Мъск. Миналото лято по-малък прототип на име „Стархопър“ успя да проведе някои интересни полети – като кулминацията бе през август, когато той се издигна на 150-метрова височина, след което кацна на около 100 метра от стартовата площадка. Това беше важен момент за ракетостроенето, тъй като никога в историята на човечеството ракета, работеща с течен метан, не е летяла толкова продължително. Но проблемите започнаха скоро след това – от ноември насам Мъск загуби три пълномащабни прототипа, все по време на криогенните изпитания.

Това не е притеснително за предприемача – той работи по т.нар. „итеративен подход“, коренно различен от консервативния подход в аерокосмическата индустрия, при който се прекарва дълги години на чертежи и умуване кой би бил оптималният дизайн за космически кораб и чак тогава се пристъпва към строеж. Много проекти си остават само на ниво чертежи. Мъск започва директно с рязането на метал, като нещата се изпитват в движение. Строи се, тества се, следва провал – събират се данни, коригират се проблемите, пак се строи, пак се тества, пак провал – пак се събират данни, коригират се проблемите… и така докато се постигне успех. Както напомня най-опитният руски космонавт Генадий Падалка, това е подходът на екипа на Сергей Корольов. Именно затова Илон Мъск успява най-много от всички в съвременния свят. 

Засега остава да видим дали „Старшип“ ще пожъне цялостен успех, превръщайки се в мощен кораб за полети до околоземна орбита, Луната и Марс. Днешният ден беше много важна стъпка напред в тази посока. 

Запис от днешното изпитание: тук (Youtube връзка)

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/