Навяхвания и изкълчвания – Доктор Костадин Попов – Ортопед – травматолог в гр.София

1
185
Добави коментар

Навяхвания и изкълчвания

При невнимателно движение, подхлъзване, залитане или падане натискът в някои стави може да се усили и да се получи навяхване или изкълчване.

Навяхването е временно разтегляне или разкъсване на ставната капсула и ставните връзки, което може да бъде придружено с кръвоизлив. Най-често се навяхват глезенната, лъчево-китковата става и ставите на пръстите на ръцете. Получава се при внезапна промяна на положението на крайника, при което се разтягат ставните връзки, костите запазват мястото си.

• Първа помощ: поставяне в покой, поставяне на студено с цел свиване на кръвоносните съдове и последващ компрес. Повредения крайник се вдига на високо.
Китка

Навяхването на китката представлява увреждане на връзките на китката. Китката е съставена от много кости и няколко стави между тях. Всяка една от връзките, които поддържат тези стави и кости, може да бъде увредена и да се получи навяхване на китката.

  Глезен

Навяхването на глезена представлява преразтягане или скъсване на някои от връзките му. Връзките за леко еластични здрави ленти от съединителна тъкан, чиято роля е да стабилизират ставата отвън, да поддържат нормалното положение на костите едни спрямо други и да ограничават движенията в ставата в нормалния обем. Глезенът е особено предразположен към навяхване поради малкия размер на ставата и силите, които действат в нея при ходене, бягане и скачане, особено върху неравна повърхност. Когато ставата се навехне, разтегнатите или скъсани връзки губят изцяло или част от стабилизиращата си функция и ставата става нестабилна, движенията в нея се увеличават ненормално много, може да се наруши нормалното взаимно разположение на костите.

Изкълчването е разместване на костите в ставата, често съпроводено с разкъсване на ставните връзки и ставната капсула и кръвоизлив. Най-често се изкълчват раменната, лакътната и глезенната става. Признаците са рязка и силна болка в момента на травмата, промяна на външните очертания на ставата, обездвижването и, удължаване или скъсяване на крайника. Получава се по същия начин както при навяхването, но се разкъсват ставните връзки и се променя положението на крайника. Признаците са отток и болка при движение на крайника.

• Първа помощ: поставяне на костите в нормално положение, покой на ставата, студен компрес последващ загряване и обездвижване на крайника. Както знаете, става дума за преразтягане на ставната капсула и връзките, укрепващи ставата. Има голяма разлика между навяхване и изкълчване – при изкълчването има разкъсване на ставната капсула, кръвоизлив, ставата изглежда деформирана, не може да се извършват обичайните движения, може да има и счупване на кост.. там нещата са по-сериозни…

това, което наблюдаваме при навяхване е:

– оток в областта на ставата

– болка

– ограничение на движенията – до невъзможност за движение…

А това, което ще ви помогне да се възстановите е следното:

– преди всичко – почивка и ненатоварване на крайника за 3-8 дни, може да се наложи и повече – зависи от тежестта на навяхването

– крайника да се държи повдигнат – на нивото на гръдния кош

– ЛЕД – почти магическа думичка в случая – масаж с лед /но не директно,а поставен в торбичка или тънка кърпа/, или налагане на студени компреси в първите 24 часа води до свиване на кръвоносните съдове и по този начин – до ограничаване и намаляване на отока.

– можете да си вземете и Nurofen /продава се навсякъде, даже и в Tesco/ – на гел за намазване или таблетки – по една на ден, след като сте хапнали нещо преди това. действието е противовъзпалително.

– ластичен бинт – навива се в посока обратна на посоката в която е станало навяхването – в случай че се налага да се движите.

  Рамо

Изкълчването на рамото представлява излизането на главата на раменната кост (кълбовидната върхова част на костта) от ямката на лопатлката, с която нормално се съчленява в главната става на рамото. Тъй като ямката на лопатката е относително плитка, ставата се подсилва от една хрущялна устна, която циркулярно обхваща ямката, от ставната капсула и ротаторния маншон както и от някои връзки. В част от случаите изкълчването се получава когато екстремна по величина сила (или не толкова голяма сила, но заварваща мускулите неподготвени) предизвиква изскачането на главата на раменната кост от ставната повърхност на лопатковата ямка. Тези сили дърпат ръката навън, назад или в посока нагоре. В други случаи изкълчването се получава в резултат на падане върху разгъната в лакътя ръка или директен силен удар върху рамото (например при упражняване на някакъв спорт). В малък процент от случаите силен гърч или електрически удар могат да предизвикат силно, небалансирано мускулно съкращение, което да изкълчи рамото. Около 96% от изкълчванията са резултат от травма, останалите 4% възникват при извършването на обичайни движения като повдигане на ръката или преобръщане в леглото. В тези случаи се предполага че голяма роля играят хлабавите връзки на рамото, които често са семейна черта.