УСПЕХ: Космическият кораб Старлайнър на Боинг изпълни сложен летателен тест на парашутните системи!

1
134
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: изпитателният макет на кораба „Старлайнър“ бива прикачен към височинен балон с цел летателен тест на парашутните системи. Photo credit : Boeing

30 юни 2020 г. 16:57 ч.

Светослав Александров. Въпреки че космическата компания на Илон Мъск първа изпрати хора в орбита след приключването на програмата „Космическа совалка“, символично спечелвайки надпреварата между частните космически превозвачи, не всичко е загубено за Боинг. Освен че най-после започнаха изпитателните полети на самолетите „737 MAX“, на 21-ви юни компанията извърши успешен полетен тест на кораба „Старлайнър“, в хода на който бяха изпитани парашутните системи в условия на голямо натоварване. Новината, че Боинг са успели да създадат надеждна система за кацането на „Старлайнър“, е окуражаваща, но нека напомним – не хардуерът е слабото звено на компанията, а софтуерът. 

Изпитателният полет, проведен през този месец, бе организиран съвместно от Боинг и НАСА и успя да докаже, че парашутите могат да сработят дори и при динамични атмосферни условия и така в случай на авария астронавтите могат да бъдат спасени. 

„Парашутите обичат добрия въздушен поток“, съобщава Джим Хардър от екипа на Боинг. „Разгръщането им е предсказуемо при широк обхват от обстоятелства, но при определени аварийни сценарии по време на изкачването, ти ги разтваряш в условията на неустойчив въздух, където правилното раздуване става все по-малко предсказуемо. Ние пожелахме да изпитаме характеристиките им в условията на ниско динамично налягане, така че да сме напълно уверени в системата, която сме разработили“.

Изпитанието започна след като летателен макет на „Старлайнър“ бе издигнат с помощта на височинен балон и освободен в свободен полет. Шест секунди след освобождаването се разгърнаха малките парашути, предназначени да издърпат предния топлинен щит.  Десет секунди по-късно се разтвориха двата спирачни парашута – и всичко бе перфектно въпреки ниското динамично налягане. Но не всичко бе приключило за капсулата на „Старлайнър“.

Екипите бяха добавили умишлено повреда, която да гарантира, че един от трите основни парашута на кораба няма да се разтвори. На 98-мата секунда от полета сработиха само два пилотски парашута, благодарение на които се разгърнаха два основни парашута. Независимо от по-голямото натоварване, парашутите на „Старлайнър“ си свършиха задачите успешно и две минути и половина от началото на полета капсулата се завърна на Земята.

Най-важното от теста е, че Боинг ще сподели получените резултати с НАСА, за да може агенцията да подобри надеждността на собствените си космически кораби.

„Нашата парашутна система е много сходна с тази, използвана от специалистите на НАСА, когато агенцията е връщала на Земята астронавтите си след полетите до Луната“, съобщава Дан Найдърмеър от екипа на Боинг. „Изглежда, че ние може да използваме някои от техните данни, за да моделираме сценариите за нашите мисии, а те също могат да използват нашите данни, за да си моделират своите. Наистина, всичко е въпрос на данни. Колкото повече имаме, толкова по-точни ще са моделите. Този споделен подход помага да направим безопасни и двете системи“.

През останалата част от лятото Боинг и НАСА ще продължат да изпитват парашутите. „Нашите парашути са издържали всеки един тест“, казва Найдърмеър. „Ще продължим да тестваме нашата система, защото знаем какъв е залогът. Тази взискателна изпитателна програма подсигурява, че „Старлайнър“ може да върне астронавтите си безопасно у дома“. 

Напомням на читателите, че през месец ноември 2019 г. Боинг изпълни успешен тест на спасителните системи от стартова площадка, а през декември същата година беше осъществен първият космически полет на „Старлайнър“ в безпилотен режим. Скоро след изстрелването обаче поради софтуерен проблем, довел до сериозно отклонение в настройките на бордовия часовник, корабът не успя да извърши сближаваща маневра с Международната космическа станция. Само бързата намеса на наземните специалисти спаси мисията от провал и два дни по-късно „Старлайнър“ се прибра успешно на Земята. Последващият анализ доказа, че Боинг са пропуснали да изпълнят голяма част от предвидените тестове на космическия кораб, а софтуерът е пълен с бъгове, които е трябвало да бъдат установени и коригирани още преди старта. 

Като резултат компанията ще трябва да проведе до края на настоящата 2020-та година още един безпилотен полет на „Старлайнър“, като този път корабът ще трябва да се скачи с Международната космическа станция и едва ако всичко мине наред, може да се мисли за пилотирано изстрелване през пролетта на 2021-ва.

Така Боинг вече изостава с една година от конкурентната компания СпейсЕкс, която на 30-ти май изстреля за пръв път кораба „Крю Драгън“ в пилотиран режим и извози астронавтите Боб Бенкен и Дъг Хърли до Международната космическа станция. 

За повече информация: Боинг

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/