SEO оптимизация на сайтове

1
425
Добави коментар
djunev
djunev

Ефективна ли е интернет рекламата по време на криза? Интересна статия за потребителите, опериращи в сектор Дигитален маркетинг

В момент на криза (Covid-19) трябва да се харчи за привличане на нови клиенти, особено за бизнеси, които не са работили 3 месеца поради пандемията!

Сигурно често сте попадали на подобни сентенции за успешен бизнес. Както винаги родната действителност е много по-различна и за съжаление голям брой от представителите на средния и малък бизнес в България разбраха смисъла на това изречение „по трудния начин”.

Кризата освен всичко останало накара мениджъри на различни нива да преразгледат резултатите от вложените пари за реклама, и да вземат, някои неотложни управленски решения. Последваха масови съкращения на маркетинг специалисти, дори на цели отдели, а бюджетите за реклама за мнозина се превърнаха в мираж за неопределен период от време. В този период на съкращения думата „оптимизиране” придоби направо свръхестествен смисъл. Фокусът беше насочен върху съкращаването и оптимизирането на разходи и покрай тази оптимално оптимизираща дейност средствата за привличане на нови клиенти бяха сведени до минимум, при някои фирми до 0. За болшинството тези мерки се оказаха не особено ефективни и много фирми останаха незабелязани въпреки по-ниските си разходи и конкурентните си цени.

Съвсем логично на дневен ред отново дойде подсигуряването на поток от нови клиенти и отново дойде време за важни управленски решения. Този път решенията бяха свързани с различните възможности за реклама, но не просто за реклама, а за ефективна реклама с малък бюджет или бюджет равен на 0. Както обикновено най-често използваната реплика от страна на рекламодателя е „Разполагам с ограничен бюджет за реклама, но желая максимална ефективност”, а най-използваната реплика от страна на агенциите е „Този пакет е най-ефективен и ако го вземете ще получите всичко на половин цена”… Истината е, че докато някои оптимизираха разходи други се възползваха от възможностите да се рекламират на места, където реално може да се достигне до желаните потребители и може да се измерят реални резултати. Ето няколко факта свързани с интернет рекламата и онлайн търговията от началото на кризата до днес:

На пазара се появиха сайтове за групово пазаруване, които изпревариха стандартни портали за пазаруване, особено в областта на туристическите услуги.
Facebook се използва и за реклама.
Google все така дава информация за всичко, което ни интересува.
Все по-често се говори  за интернет реклама с нулев бюджет.

Безспорно интернет рекламата става все по-популярна и със сигурност ще се развива през следващите години. Офертите в сайтове за групово пазаруване са полезни, както за потребителя, така за рекламодателя и за медията, която ги притежава. В някои браншове тази реклама се смята за високо ефективна и печеливша.

Рекламата в Instagram, както и Facebook е сравнително ново явление. Тази реклама трудно може да се определи, като ефективна или неефективна заради различните резултати, които се постигат. Бюджета се разпределя по дни и се плаща на клик – има панел за подробна статистика. Според много маркетингови експерти това е отлично място за брандиране и за получаване на качествена обратна връзка от избраните по пол, възраст, образование и т.н. потребители. Но нека не забравяме, че основното внимание на потребителите е насочен към това да общуват с приятели, а не да търсят информация за продукти и услуги – възвращаемостта от рекламата тук е относителна.

Рекламата в Google може да се определи като водеща по отношение на привличането на заинтересовани клиенти и възвращаемост от вложените средства. Специалистите в тази област постигат задоволителни резултати независимо от размера на бюджета, с който разполага рекламодателя. Предимствата на този вид реклама са много и няма да ги изброяваме…по-скоро ще насочим вниманието си върху фирмите предлагащи реклама в Google Ads (старото наименование на рекламната програма на Google бе Google AdWords). Стане ли дума за реклама в Google, винаги става въпрос и за сертификати.

Сертификатите са важни, защото в някаква степен гарантират, че специалистите периодично преминават тестове и са наясно с продукта на Google. Съвсем друг е въпроса отделните специалисти как се готвят и как взимат тези тестове, колко реализирани кампании имат зад гърба си, как обслужват клиентите си и не на последно място, колко са доволните им клиенти. Опитните специалисти могат да прогнозират и да гарантират постигането на резултати.
На финала остана рекламата в интернет с нулев бюджет. Тук попадат публикации с рекламно послание, публикувани в сайтове за обяви, във Фейсбук Групи, както и други възможности за безплатно публикуване на рекламно съдържание. Естествено, има опция да успеете, но се изисква много време, а времето е пари.
Според нас интернет рекламата е ефективна по всяко време и има светло бъдеще, защото е полезна за всички страни – дигитални агенции, рекламодатели и потребители.

За да разберете повече за интернет рекламата, как действа на потребителите и защо трябва да рекламирате онлайн, моля разгледайте и тези статии:

 

Средна оценка

no rating based on 0 votes

Марка

W-SEO.com

Продукт или услуга

Интернет Реклама