Кога е необходимо изключване на имобилайзер

1
222
Добави коментар
GrigorNik
GrigorNik

Главната задача на имобилайзера или устройството за сигурност е защитата на превозното средство от кражба. В същото време понякога това устройство вместо да помогне на водача, не му позволява да запали автомобила, защото колата не разпознава ключа.

Можете да опитате сами да се справите с подобна ситуация, но това не винаги помага, а в някои случаи усложнява проблема. Вместо да се опитвате с изключване или премахване на имобилайзер със свои сили, по-добре е да се обърнете към фирма, като се обадите на опитен автоключар за бързо и оперативно решаване на проблема.

Изключване на имобилайзер

Преди да се обадите за помощ е добре да се уверите, че причината да не пали двигателя е станал именно имобилайзера или алармената сигнализация. За това трябва да погледнете таблото. Ако след 5-6 опита за запалване светне показател под формата на кола, мига около 20 секунди и се чуват звукови сигнали с прекъсване през 10 секунди, то имате проблем с изключване на имобилайзер. А очевидно колата не разпознава ключа.

Необходимост от изключване на имобилайзер или дори премахване на имобилайзер на колата се появява в следните ситуации:
Повреда в софтуера. Изключване на имобилайзер заради такава грешка се налага в резултат от въздействието на електромагнитното излъчване.
Появата на хардуерни проблеми. Причини – физически недостатъци на оборудването, окисляването на контакти, повреда на реле, скъсани жици или късо съединение в корпуса на автомобила.
Конфликт на инсталираното оборудване – между имобилайзера и системата за запалване на автомобила. В такава ситуация имобилайзерът възприема опита да запалите колата като кражба и блокира мотора.
Загуба и на последния автоключ. В този случай причината за невъзможността да запалите автомобила е напълно разбираемо – въпреки че този проблем може да се предотврати като поръчате копие на ключа или обучение на ключ.

Работата по премахване на имобилайзер, разблокировка и изключване на имобилайзер поверете за по-сигурно на специалисти. Опитите да се справите сами могат да доведат до повишаване на разходите за изключване или ремонт на имобилайзера и други системи на автомобила.

Струва ли си да деактивирате и пробвате изключване на имобилайзер сами?

Дори опитен автолюбител, разбиращ от автомобилни сигнализации и ползващ интернет за търсене на полезни съвети, не винаги може да се справи с изключване на охранителната система. Без да искате е възможно да повишите вероятността за блокиране на стартирането на двигателя. След това пак ще трябва да се обърнете към автоключар, за изключване на имобилайзер, но работата ще струва по-скъпо.

Какво да правите, ако колата не разпознава ключа?

Системата за автоаларма не възприема, разпознава ключа в тези случаи, когато сигналът от чипа не е бил идентифициран или е настъпил софтуерен бъг. Откривайки, че причината за проблема е станал имобилайзера, водачът може да се опита да използва за отключване другия, резервен ключ и да провери външната антена.

Ако опитите се окажат неуспешни, за предпочитане е да викнете специалисти (автоключари), които ще диагностицират и открият проблема, ще вземат съответните мерки, когато колата не разпознава ключа.

Първи вариант – опитът да се запали колата с друг, втори ключ понякога дава положителни резултати и се стартира мотора. Това означава, че причината за проблема е в чипа на първия автоключ. Него ще трябва да поправите или замените, да поръчате обучение на ключ.
Следващ вариант – да извикате специалисти за рестартиране. Изпълнението на тази операция не изисква изваждане на устройството или премахване на имобилайзер. Първо се извършва производство, след това регистрация и обучение на ключ на имобилайзер за синхронизация с ЕБУ (електронния блок за управление).
Песимистичен вариант – при сериозни проблеми със системата ще се наложи демонтаж и премахване на имобилайзер с последваща подмяна. Понякога е възможно само изключване на имобилайзер, а със замяната му собствениците на автомобилите се занимават сами.
И друга ситуация – повреда или неизправност на антената. За възстановяване на работоспособността на устройството не е необходимо деактивиране на имобилайзера. Достатъчно е да се почистят окислените връзки за контакт, на които се препоръчва да се нанесе специална медна смазка. Напълно излязлата от строя антена трябва да се замени.

Извиквайки автоключар, за да изключи автосигнализацията, водачът може да разчита на решаване на проблема в рамките на един час. Благодарение на това, че майсторите пристигат на място с всички необходими уреди, оборудване и инструменти, работата се извършва по-бързо, отколкото ако се обърнете към дилър. Опитен автоключар може да отключи допълнителния имобилайзер и да прочете от него необходимия за препрограмиране код.