УСПЕХ: Ракетата Протон-М изведе в космоса спътниците Експрес-80 и Експрес-103!

1
147
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка от изстрелването тази нощ. Фото: Роскосмос 

31 юли 2020 г. 22:15 ч.

Светослав Александров. Днес Русия проведе успешно своето първо и единствено изстрелване на тежкотоварната ракета „Протон“ за 2020-та година. Ракетата излетя точно в 00:25 ч. българско време тази нощ. Изминаха обаче над 18 часа преди да научим, че полетът е приключил благополучно. Това се случи в 18:41 ч. наше време, когато бе потвърдено, че двата спътника „Експрес-80“ и „Експрес-103“ са в целевите си орбити. 

„Експрес-80“ и „Експрес-103“ са руски телекомуникационни спътници от среден клас, изготвени от предприятието Информационни спътникови системи „М.Ф. Решетньов“. Сателитите ще осигуряват фиксирани и мобилни услуги, цифрови телевизионни предавания и високоскоростен интернет. Очаква се двата спътника да работят не по-малко от 15 години.

За изстрелването на спътниците в космоса бе използвана ракета „Протон-М“ с ускорителен блок „Бриз-М“. Блокът позволява извеждане на 6 000 килограма полезен товар в геостационарна трансферна орбита, като двигателят му може да се рестартира до осем пъти. 

Напомням на читателите, че първоначално този полет бе насрочен за месец март, но впоследствие беше отложен, тъй като проверка установи, че ракетата „Протон-М“ бе оборудвана с некачествени компоненти заради производствен брак. Наложи се продължителен ремонт – но всичко това си струваше. Полетът в крайна сметка беше успешен!

Следващото изстрелване на „Протон-М“ е предвидено за началото на 2021 година със спътник „Ютелсат“ или „Интелсат“. По-нататък догодина Русия най-накрая трябва да изпрати в космоса и многострадалния модул „Наука“, стартът на който постоянно се отлага от 2007-ма година насам. 

Междувременно не бива още да отписваме руската космонавтика през 2020-та година. През ноември, надяваме се, руснаците ще изстрелят новата тежка ракета „Ангара 5“ с ускорителен блок „Бриз-М“ и баласт. Очакванията са някой ден „Ангара 5“ да замени изцяло „Протон“. 

За повече информация: Роскосмос

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/