Пилотираният космически кораб Крю Драгън е в свободен полет

1
275
Добави коментар
redbul80
redbul80

На кадъра: космическият кораб „Крю Драгън“ броени мигове след разделянето му от МКС. Photo credit : NASA TV

2 август 2020 г. 09:30 ч.

Светослав Александров. Късно тази нощ в 02:35 ч. българско време пилотираният космически кораб на САЩ „Крю Драгън“ с астронавтите Боб Бенкен и Дъг Хърли се отдели от Международната космическа станция и започна свободен полет преди предстоящото му завръщане днес. 

Ако всичко мине наред, „Крю Драгън“ ще извърши приводняване в Мексиканския залив в около 21:41 ч. българско време.

Това ще е първото завръщане на американски пилотиран космически кораб по вода от епохата на програмата „Аполо“ преди около половин век. 

Всички стискаме палци за кацането: мисията не може да се счита за напълно успешна, ако не е приключил този последен етап. А рискове определено има. Макар че екипите на СпейсЕкс са натрупали сериозен опит в приводняването на товарни космически кораби „Драгън“, „Крю Драгън“ е малко по-различен. „Драгън“ е симетричен кораб, докато монтираните към „Крю Драгън“ двигатели „Супердрако“, използвани за маневри в космическото пространство и необходими за аварийно спасяване в случай на провал на ракетата-носител, придават известна асиметрия. Основното притеснение е, че заради тази асиметрия корабът може да се преобърне при първоначалното влизане в атмосферата. 

Специалистите на НАСА и СпейсЕкс са провели над 1 000 компютърни симулации, които доказват, че не би следвало асиметричната форма да представлява проблем, а миналата година през пролетта бе осъществен безпилотен полет на кораба до МКС и по време на навлизането в атмосферата всичко беше окей. 

Друг притеснителен момент е свързан с работата на парашутите. За нуждите на „Крю Драгън“ компанията на Илон Мъск създаде система от четири парашута, докато предходните парашутни системи (вкл. тези на товарния „Драгън“) имаха само три. Специалистите се сблъскаха със сериозни трудности при разработката на новата парашутна система, но в крайна сметка бяха проведени близо 100 успешни тестови атмосферни полета. 

Така че – надяваме се днес всичко да мине наред! 

НАСА ще излъчва на живо всички процедури по излизането от орбитата и приводняването по официалния телевизионен канал на агенцията НАСА ТВ на този линк

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/