УСПЕХ: Пилотираният кораб Крю Драгън с астронавтите Боб Бенкен и Дъг Хърли се завърна на Земята!

1
159
Добави коментар
redbul80
redbul80

 

Кадър от успешното приводняване на кораба „Крю Драгън“ с астронавтите Боб Бенкен и Дъг Хърли. Photo credit : NASA TV

2 август 2020 г. 21:51 ч.

Светослав Александров. Първата пилотирана космическа мисия на СпейсЕкс приключи с категоричен успех, след като тази вечер в 21:48 ч. българско време корабът „Крю Драгън“ с астронавтите Боб Бенкен и Дъг Хърли се приводни в Мексиканския залив! 

Така фирмата на Илон Мъск доказа, че може не само да превозва екипаж до Международната космическа станция, но и да го връща безопасно на Земята. Благополучният завършек на експедицията сложи и точка на зависимостта на пилотираната космонавтика на САЩ от руските кораби „Союз“. 

Ето как протече кацането: в 20:51 ч. българско време от борда на „Крю Драгън“ беше изхвърлен обслужващият модул. В 20:56 ч. двигателите „СуперДрако“ се запалиха в продължение на около 11 и половина минути, за да изведат космическия кораб от орбита. „Крю Драгън“ навлезе в горните слове на земната атмосфера в около 21:36 часа. Всичко по време на началните етапи премина според очакванията – топлинният щит устоя на високите температури, а корабът остана стабилен.

В 21:44 ч. бяха разгърнати малките т.нар. „закотвящи“ парашути, чиято задача бе да стабилизират „Крю Драгън“. Минута по-късно се разгърнаха безпроблемно и четирите основни парашута. С това успехът на кацането бе подсигурен и в 21:48 ч. корабът достигна до морската повърхност. 

По време на последната мисия на совалка през 2011 година, на борда на МКС бе оставено американско знаме. Астронавтите Боб Бенкен и Дъг Хърли върнаха това знаме на Земята. Photo credit : NASA TV

Полетът на „Крю Драгън“ бе първата орбитална пилотирана космическа мисия на САЩ след завършването на последната експедиция на совалката „Атлантис“ през юли 2011 година. Отминаха девет трудни години преди НАСА да въведе в експлоатация новите космически кораби. 

Междувременно астронавтите от финалния полет на „Атлантис“ положиха началото на интересно състезание – те оставиха на борда на МКС американско знаме. Задачата бе първата фирма, която разработи пилотиран космически кораб, да върне знамето обратно на Земята. Днес съревнованието бе спечелено от фирмата СпейсЕкс на Илон Мъск. Още три компании го конкурираха – Боинг, Сиера Невада и Блу Ориджин. Но Блу Ориджин и Сиера Невада отпаднаха рано, те не успяха да убедят НАСА, че пилотираната им архитектура ще бъде разработена надеждно и в срок, следователно на тях не бе връчен окончателнен договор. По-късно Сиера Невада успя да се пребори за нов договор за товарни превози до МКС посредством иновативен тип совалка, докато Блу Ориджин е водещата компания, която НАСА очаква да извози хора на повърхността на Луната през 2024 година.

Що се касае до Боинг, прогресът по космическия кораб „Старлайнър“ се оказа разочароващ – бяха усвоени милиарди долари, но дебютният безпилотен полет през декември 2019-та се размина на крачка от катастрофа. Вследствие на софтуерни бъгове „Старлайнър“ не се скачи с МКС, но наземните специалисти спасиха мисията от провал и го върнаха на Земята. Сега обаче Боинг ще трябва да изпълни нов безпилотен полет и всичко трябва да мине нормално, преди НАСА да се довери на компанията да извозва хора. 

Но животът е такъв, какъвто е – СпейсЕкс първи създадоха нов космически кораб и той се справи великолепно по време на дебютния си пилотиран полет до МКС. Напомням на читателите, че „Крю Драгън“ беше изстрелян на 30-ти май посредством ракета „Фолкън 9“, а астронавтите Боб Бенкен и Дъг Хърли проведоха успешна двумесечна мисия на борда на станцията. Бенкен даже излезе няколко пъти заедно с колегата си Крис Кесиди от външната страна на МКС, за да заменят старите никел-водородни батерии с модерни литиево-йонни. Успешният ъпгрейд позволява МКС да бъде експлоатирана поне до 2028-ма година – стига, разбира се, да има съгласие за удължаване на експлоатационния период от партньорите по проекта.

Сега, тъй като кацането мина безпроблемно, НАСА може да даде ход на подробен 6-седмичен обзор за сертификацията на „Крю Драгън“ за редовни мисии към МКС. Първата такава оперативна експедиция е насрочена предварително за есента, вероятно в края на септември, когато в космоса на борда на „Крю Драгън“ ще полетят американските астронавти Майкъл Хопкинс, Виктор Гловър и Шанон Уокър, както и японецът Соичи Ногучи.

Харесвате ли статиите на КОСМОС БГ? Можете да подкрепите Светослав Александров в Patreon, или да направите дарение чрез Epay или Paypal (за повече информация – на този линк). 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/