SEO оптимизация на сайтове

1
156
Добави коментар
viperweb
viperweb

Оптимизацията и отчитането на търсачките вървят ръка за ръка. Клиентите се нуждаят от подходящи отчети, които им помагат да разберат възвръщаемостта на инвестициите, постигната от SEO. В миналото подобен показател като класиране на ключови думи беше достатъчен, за да направи клиент щастлив, но нещата се промениха и най-важното – те се промениха към по-добро.

И така, кои са най-важните SEO показатели, които трябва да вземем предвид в днешни дни? Според нашите експерти, това са:

 

Общ брой органични кликвания

В конзолата за търсене на GWT можете да откриете подробни отчети и те да Ви разяснят картинката.

Можете също така да идентифицирате целевите страници, които генерират максимални кликвания, заедно с устройствата, които изпращат органичен трафик.

 

Брой изпълнения на целите чрез органичен трафик

Никоя кампания не е успешна, ако целите не са изпълнени. Можете да задавате кампании и да преглеждате реализациите им в  Google Analytics.

 

Коефициент на отпадане на най-добрите целеви страници – Bounce rate

Няма смисъл да прилагате стратегии, за да подсигурите по-добро класиране, ако посетителите Ви, веднага щом Ви посетят сайта, го напуснат. С дурги думи, тази степен на отпадане е много важна и трябва да държите нисък процент.

 

Разделите, от които посетителите напускат сайтът Ви – Top Exit Pages

Като SEO професионалист е от съществено значение да имате идея в горните целеви страници, откъдето посетителите излизат  от сайта. Подобна информация може да Ви даде ясна представа кои раздели, секции или части на сайта да подобрите.

 

Целеви ключови думи и тяхното органично класиране

Това е може би една от най-често срещаните SEO показатели, използвани в индустрията. Продължете да използвате класирането на ключови думи в Google и използвайте инструмент за проследяване на ключови думи, за да наблюдавате тези, които изпращат максимален трафик към уебсайта.

Проследяването на позицията на SEMrush е чудесен начин за наблюдение на позициите за всяка ключова дума. Данните се актуализират ежедневно, за да можете да видите напредъка във времето. Освен това е възможно паралелно сравнение на класирането на вашите ключови думи спрямо конкурентите ви за класиране по ключови думи, което ви предоставя по-ясна представа за успеха по отношение на вашите SEO усилия.

 

Отчет за мобилния трафик

Мобилният трафик вече е надминал трафика на десктоп, така че е изключително важно да следите мобилността на уебсайта си и да се уверите, че потребителите не се сблъскват с проблеми, докато разглеждат уебсайта ви.

Посетете трафика за търсене -> мобилна използваемост в Search Console, за да видите отчета.

 

Пожизнена стойност за потребителите

Отчетът за жизнената стойност в Google Analytics ви позволява да разберете действителната стойност на конкретен потребител за вашия бизнес въз основа на експлоатационната ефективност.

За да видите данните за Lifetime Value, щракнете върху Audience -> Lifetime Value

 

Грешки при обхождане под конзолата за търсене

Много уеб администратори игнорират този показател, но той е един от най-важните показатели, които трябва да проследявате. Отчетът за грешка при обхождане ще ви помогне да разкриете URL адресите, които са недостъпни за Googlebot.

Посетете, обходете -> Грешки при обхождане под конзолата за търсене.

Секция за ускорени мобилни страници под конзолата за търсене

Ако все още не сте добавили AMP страници на уебсайта си, тогава е време да го направите, тъй като това е един от важнит  показатели, които трябва да следите през 2020 година.

 

Качествени връзки, сочещи Вашият сайт

Връзките все още са основна част от всяка SEO стратегия, тъй като тя остава един от най-важните фактори за класиране за Google.  Ние, екипът на W-SEO.com често пишем за back links и тяхната важност.  И в тази статия искаме да ви напомним, че днес, 3 август 2020 година, все още един от най-ефективните начини да изпреварите конкуренията е чрез набавяне на качествени  и авторитетни линкове. Линкове, които да съвпадат с Вашата тематика.

 

Финални думи. Освен показателите, които по-горе изредихме, съществуват още стотици такива, но все пак, едни от най-важните са визуализирани и можете да ги разгледате, стига да ползвате Google Webmaster Tool и Google Analytics.

Надяваме се, че статията Ви е била полезна и ще я оцените.