Шиацу масаж – от древно японско изкуство до енергизираща спа терапия

1
133
Добави коментар
Smarkethink
Smarkethink

През последните месеци обръщаме сериозно внимание на своето здраве и се стремим да повишим имунната си система и да стимулираме защитните сили на организма. Това включва също пълноценна почивка и ефективен начин да отпуснем тялото и да се разтоварим от натрупаното напрежение. В интензивното ни и забързано ежедневие обаче е все по-трудно да съчетаем полезните с приятните занимания. Затова в настоящата статия ще ви запознае с един от начините да постигнете тази страхотна комбинация чрез практикуване на древна японска техника, придобила широка популярност по целия свят.

Шиацу масаж е мануална терапия, която произлиза от Япония и се практикува с лечебна и отпускаща цел. Самият термин „шиацу“ съчетава в себе си две японски понятия и в буквален превод означава натиск с пръсти. Подобно на методите, които се използват при акупунктурата Шиацу масажът стимулира жизнения тонус на тялото, насърчавайки енергийния поток. Същевременно практикуването на терапията носи дълбока релаксация на тялото и отпуска мускулите. Процедурата шиацу масаж се доближава до тайландския масаж заради използването на различни техники за натиск върху определени точки от човешкото тяло, но има някои съществени разлики, които е добре да познавате, преди да се отдадете на тази лечебна и невероятно отпускаща терапия във вашия любим спа център.

Какво представлява шиацу масаж

Шиацу масаж е специфична терапия за цялото тяло, в основата на която терапевтът използва палци, пръсти и длани, за да окаже натиск върху ключови точки, разположени върху енергийните канали на тялото, наречени меридиани. Най-общо целта на шиацу масажа е да отблокира и възстанови нормалната проходимост на енергийните канали  и да доведе до пълна релаксация на мускулите.

В хода на процедурата шиацу терапевтът прилага натиск върху конкретни зони от човешкото тяло, най-често на гърба и корема, за установи моментното състояние на организма. Когато клиентът има здравословни оплаквания, шиацу масаж е един ефикасен метод за стимулиране на организма сам да се справи с проблема. Възможно е терапевтът да открие и първопричината за изпитан дискомфорт по време на процедурата и чрез използването на различни масажни техники и методи да даде възможност на тялото да я преодолее. По време на процедурата се прилага и разтягане на определени мускулни групи, за да се разпредели енергията по балансиран начин в човешкото тяло.

Кога се препоръчва практикуването на шиацу масаж

Този тип масаж е изпитан метод за стимулиране на защитните сили на организма. Всяка процедура има лечебен ефект върху организма, свързан с укрепване на имунната система и осигуряване на баланс. Много клиенти на спа центрове използват редовно услугите на шиацу терапевт, за да контролират стреса, който натрупват в своето ежедневие. Освен за премахване на напрежението и умората, терапията широко се практикува и при проблеми с мускулен, ставен и неврологичен характер като главоболие, мигрена, болки в кръста и гърба, проблеми със ставите, болезнена менструация, нарушения в съня. Масажът има и доказани ползи при регулиране на кръвното налягане и стимулиране на лимфната и хормоналната система. Редовното практикуване на шиацу масаж облекчава болките в мускулите и ставите и предразполага тялото и ума към почивка и комфорт.

Полезни съвети преди шиацу масаж

Масажът е с продължителност един астрономически час, но по желание на клиента може да се удължи до 90 минути. Препоръчително е, преди да се практикува шиацу масаж, да не се консумират тежки храни, за да може организмът да се отпусне напълно и клиентът да не изпитва дискомфорт. Обикновено по време на процедурата масажираният е в легнало или седнало положение.

Важно е масажът да се практикува в спа център от професионален терапевт, който добре познава спецификите на човешкото тяло, тъй като неправилното изпълнение на процедурата крие рискове за здравето и доброто физическо състояния на клиента. Забележителен е фактът, че ефектът от шиацу масажа може да продължи до няколко дни след приключване на процедурата. Тайната на това невероятно и дълготрайно действие се крие в правилната техника, заимствана от японските традиционни терапии.

Шиацу масажът възниква преди хиляди години в Япония като ефективно средство за лечение на редица здравословни проблеми и все по-успешно се практикува и у нас. Масажната процедура позволява на организма да активира собствени механизми за оздравяване и едновременно с това да се отпусне тялото и да се освободи напрежението. Ако търсите професионално отношение, качествено изпълнение и подходяща консултация от терапевт, специализиран в практикуването на шиацу масаж, запишете си час и посетете Este Fitness & Spa. Нашите специалисти ще се погрижат за вашето здраве и емоционален комфорт.

Последни публикации в блога

През последните месеци обръщаме сериозно внимание на своето здраве и се стремим да повишим имунната си система и да стимулираме защитните сили на организма. Това включва също пълноценна почивка и ефективен начин да Тренировките през лятото без съмнение са голямо предизвикателство. В сезона на дългите почивки и безгрижните дни отделяме все по-малко време за спортни занимания. Една от причините са високите температури навън, които оказват сериозно Топли слънчеви дни, дълги разходки по плажната ивица или в планината и повече релаксиращи моменти. Лятото вече е в разгара си и е време да му се насладим пълноценно. Колкото и да обичаме Блажено изживяване за тялото и умиротворяващо спокойствие за ума Съществуват различни методи, които хората практикуват за постигане на пълно спокойствие и релакс. Масажът несъмнено е един от тях. Придобил широка популярност през Кожата се променя през различните сезони в зависимост от климата, начина ни на живот и хормоналните промени в тялото. Тези фактори несъмнено оказват влияние върху ежедневните грижи, които полагаме за своя отличен външен След серията от лежерни дни, през които масово мързелувахме затворени у дома, е време за интензивни и ефективни тренировки във фитнес залата. Лятото наближава, морето ни очаква, а повечето от нас все още Освен с правилно хранене грижите за здравето са свързани и с ежедневни разходки и пълноценни тренировки в спортната зала. Добре оформеното и стегнато тяло не се постига с едно посещение във фитнеса, а Със затоплянето на времето и отварянето на парковете и спортните зали сте взели решения да започнете активно да тренирате, като начин за укрепване на имунитета и здравето. Все още обаче изпитвате колебания кое В днешната статия ще разгледаме най-разпространените лечебни масажи, които се практикуват по целия свят. Масажът е една от най-приятните и отпускащи процедури, която се практикува още от древността. Ползите за организма от