Напусна ни легендарният астронавт Джералд Кар

1
217
Добави коментар
redbul80
redbul80

27 август 2020 г. 08:05 ч. Още една от легендите на „Аполо“ си отиде – астронавтът Джералд Кар, който през 1973 г. участва в дългосрочна мисия до първата американска космическа станция „Скайлаб“.  Смъртта на 88-годишния астронавт бе потвърдена от неговото семейство.

Кар е избран в отряда на астронавтите през 1966 г. по време на петата селекция на НАСА. През следващите няколко години Кар помага за реализацията на мисиите до Луната и участва като комуникатор на капсулата по време на „Аполо 8“ и „Аполо 12“. След това той е назначен да лети на „Аполо 19“.

Но в началото на 70-те години става ясно, че последните три лунни експедиции – т.е. „Аполо 18“, „Аполо 19“ и „Аполо 20“ няма да бъдат реализирани поради финансови причини и смяна на политиката на НАСА.

„Загубихме нашата възможност да отидем на Луната“, разказва Кар. „Спомням си, че обикаляхме тъжно в продължение на доста седмици“.

Скоро след това обаче астронавтът получава назначение да лети до първата американска станция „Скайлаб“. И така е включен към мисията „Скайлаб 4“, която е изстреляна през 1973 година. Кар и колегите му Едуард Гибсън и Уилиам Поуг престояват 84 дни в космоса.

Експедицията е изключително успешна, но не минава безпрепятствено. НАСА претоварва графика на астронавтите с много дейности и задачи и тримата членове на „Скайлаб 4“ остават без свободно време. Така астронавтите решават да вземат един ден почивка. В този ден те забравят да включат радиото си и ръководството на полета на Земята не успява да се свърже с тях. Случката остава запомнена в медиите като „бунта на Скайлаб“, но по-скоро става въпрос за небрежност, отколкото за отказ да се изпълняват служебните задължения.

Кар никога повече не лети в космоса, но остава да работи в отрасъла. Той ръководи екип по строежа на космическата совалка, а през 1984 г. създава компанията CAMUS, която проектира някои от системите на Международната космическа станция. 

На снимката: астронавтът Джералд Кар в орбиталната станция „Скайлаб“. Photo credit : NASA