България – Град Велико Търново Велико Търново (на… | Facebook

1
315
Добави коментар
jivko.qnkov
jivko.qnkov

Град Велико Търново

Велико Търново (на български : Велико Търново , романизирано : Велико Търново , произнася се [vɛˈliko ˈtɤrnovo] ; „Велико Търново“) е град в северната част на Централна България и административен център на област Велико Търново .

Често наричан “ Градът на царете „, Велико Търново е разположен на река Янтра и е известен като историческата столица на Втората българска империя , привличайки много туристи с уникалната си архитектура. Старата част на града е разположена на три хълма, Царевец , Трапезица и Света гора, извисяващи се сред меандрите на Янтра . На Царевец се намират дворците на българските императори и Патриаршията, Патриаршеската катедрала , както и редица административни и жилищни сгради, заобиколени от дебели стени.

Трапезица е известна с многобройните си църкви и като бившата главна резиденция на благородството. През Средновековието градът е сред основните европейски културни центрове и дава името си на архитектурата на Търновската художествена школа , живописта на Търновската художествена школа и на литературата. Велико Търново е важен административен, икономически, образователен и културен център на Северна България .