Как се променят нашите автомобили

1
162
Добави коментар
clashbade
clashbade

Движението е присъщо на всичко в живота. Няма стационарни неща. И както ние сме подвластни на динамиката в жизнения си цикъл, така и вещите около нас следват този ритъм. Развитието на технологиите не винаги е лесен процес, но той е задължителна и неотменна част от възхода и еволюцията на човечеството.

Докато се прехласваме пред поредната новост, опитвайки се да нагодим ежедневието си към подобрените условия, на прага ни вече има нова, която е готова да ни смае повече от предходната. Този принцип се прилага и по отношение на любимите ни автомобили, откакто те изобщо съществуват.

Можем ли без тях?

Животът ни е немислим без това толкова обичано и масово средство за транспорт, както за нас хората, така и за стоките, които потребяваме. Автомобилната индустрия винаги е била водеща и е представлявала безспорен показател за развитието на дадена държава. Още в далечното минало изобретатели са се опитвали да намерят по удачен вариант за транспортиране от силата на животните. Истинско постижение и знак за напредък е било създаването на първото самодвижещо се превозно средство.

Кой е първият автомобил?

Всеки е чувал за Хенри Форд и едноименните автомобили. За ваша изненада (а може би не) въпросното изобретение има далеч по–стари предшественици. Връщайки се далеч в миналото, ще видим производството на първата лондонска карета с парен двигател. Това се случва през 1803 година. Тя представлява първото в света самоходно превозно средство. През 1886 година започват да се произвеждат бензинови автомобили снабдени с двигатели с вътрешно горене.

Съвременните автомобили

Много можем да пишем за бурното развитие и усъвършенстване на съвременните автомобили. Било то по отношение на футуристичен дизайн или технологични постижения, те са готови да ни изненадат и впечатлят с невероятни данни. Високите скорости предполагат и неимоверни температури на работния режим. Това е предпоставка за задължително усъвършенстване и на охладителната система. Ако тя не успее да посрещне нарастващите нужди, всичко друго е безсмислено.

Механична водна помпа

Водната помпа е един от важните елементи на охлаждащата система. Представата ни за водна помпа работеща с вода е невярна, тъй като въпросната течност отдавна не се използва. Едноименната помпа способства циркулация на охлаждаща течност през цялата охладителна система. В повечето случаи помпата се монтира пред двигателя. Коляновият вал на двигателя, и в частност разпределителният, способстват за механичното задвижване на помпата. Всичко това се осъществява с помощта на ремък.

Как работи водната помпа

Уплътнението между цилиндрите на двигателя и корпуса на помпата предотвратява изтичане на охлаждаща течност от последната. При въртене на ротора се създава вакуум при входа на помпата. Това позволява навлизане на течността от радиатора към помпата. Охлаждащата течност се движи по лопатките и се изхвърля към следващия компонент, а именно цилиндровия блок. Охладителната система може да бъде оборудвана с две охлаждащи помпи. Основна и допълнителна. Втората помпа може да изпълнява допълнително охлаждане на двигателя относно нагревателя. Той е отговорен за охлаждане на отработените газове. При двигатели с турбокомпресори допълнителната помпа охлажда и въпросното турбо. В някои от случаите тя се задвижва по електрически път и се регулира от компютър.

Близостта на охлаждащата течност до двигателя предопределя бързото й затопляне. Клапа, подобна на диафрагма, контролира подаването на охлаждаща течност. Тя блокира пътя й, докато работното колело не спира своето движение. Целият процес се задвижва посредством вакуум. Управляващият вентил се контролира именно от създадения вакуум. Деактивирането на работното колело в затворено положение възвръща първоначалната си позиция под въздействието на пружина. Това освобождава помпата и тя започва да работи.

Съвременни електрически водни помпи

Електрическите водни помпи имат значителен принос за регулиране на емисиите при съвременните двигатели. Електрически вакуумни помпи имат възможност да се включват независимо от двигателя на автомобила. Именно тази функция намалява вредните емисии и същевременно спестява гориво. Поток на охлаждане, който е независим от оборотите на двигателя, позволява адекватно действие на помпата. Електрическото й командване включва монтиране на електрически двигател със система за управление. За повече надеждност и здравина корпусът на помпата е изработен от алуминий.

Като цяло, действието на електрическите водни помпи се командва от компютъра на автомобила, което от своя страна способства за бързата реакция на светлинното табло. При наличието на проблем системата веднага ще го засече и ще ви предаде нужната информация, за да защити автомобила от прегряване.

Освен гореописаните два вида помпи, може да срещнете още няколко разновидности:

Циркулационни помпи

При някои отоплителни системи се използват циркулационни помпи за бързо загряване на купето на автомобила. Циркулационните автомобилни водни помпи се използват, когато е необходимо да се изпълняват независими функции на загряване или охлаждане, които не са подвластни на веригата за охлаждаща течност.

Нерегулируеми маслени помпи

Всички части на двигателя се нуждаят от подобаващо количество масло за правилната си работа. Маслените помпи гарантират именно достъпа на въпросното масло. Конструкцията на маслената помпа трябва да е способна да направи така, че всяка част нуждаеща се от смазване, да е снабдена с масло максимално бързо след студен старт, а дебитът винаги да е достатъчен дори при ниски обороти на двигателя.

Механични вакуумни помпи

Механичните вакуумни помпи се задвижват с помощта на повдигачи, вериги, ремъци или шайби. Помпите, които работят с бутало или диафрагма, генерират вакуум. В много от случаите те са разположени директно върху главата на цилиндъра и се задвижват от разпределителния вал. Следваща разработка са помпите с въртящо се задвижване на лопатките. Тук ротор образува камери, чиито размери варират по време на работния цикъл. Те се използват при двигатели с турбо, с директно впръскване и такива с променливо газоразпределение.